Bij Coastguard op Sint Maarten

Het zijn spannende tijden voor Pieter Drijver uit Oosterend. Sinds eind augustus verblijft hij op het eiland Sint Maarten. Voor de Coastguard vaart hij op het patrouillevaartuig Poema. "We stuiten wel op schepen met illegalen, maar ook op drugs. En we doen rescue-taken."

Pieter werkt in Nederland voor de Rijksrederij, een samenvoeging van Rijkswaterstaat en de Kustwacht. "Daar werk ik sinds 2009, daarvoor was ik 22 jaar visserman op de TX33. De zee is wel mijn ding. Ik heb best geluk gehad, want na mij zijn er niet veel mensen meer bij de Rijksrederij aangenomen. Ik ging mee als gezel, maar was gelijk al kraandrijver/werktuigkundige. Vervolgens hoofdwerktuigkundige en snel daarna stuurman/gezagvoerder. Eigenlijk een bliksemcarrière."

Zodoende is hij voor allerlei werkzaamheden langs de Nederlandse kust en op de binnenwateren te vinden, in havens en op andere plekken op zee. En nu dus zo'n drieëneenhalve maand op Sint Maarten. "Het eiland heeft al lang mijn interesse. Ook omdat wij in Nederland met dezelfde schepen varen als bij de Coastguard op Sint Maarten, Aruba en Curacao. Tijdens een cursus in 2012 zat ik met een van die jongens, hij was stuurman op één van die boten. Toen begon mijn belangstelling al. Maar ik wilde hier wel eens stuurman worden. Ik heb er ook voor moeten investeren. Ik heb een dubbele vaarbevoegdheid, heb oprecht interesse getoond door hier twee keer naar toe te reizen - eerst in november 2015 en in februari van dit jaar nog eens -, had het geluk dat ik de juiste mensen tegenkwam en dat een werktuigkundige op cursus moest. Ze konden mij wel gebruiken om de vereiste vaarbevoegdheid aan boord te hebben. Daardoor kon ik, ondanks dat ze het liever met de eigen bevolking doen, aan de slag als werktuigkundige."

Op 30 augustus stapte hij op het vliegtuig, voor een periode van drieëneenhalve maand. "We patrouilleren en voeren controles uit. We stuiten wel op schepen met illegalen, maar ook op drugs en controleren vissers. Ik kan niet teveel in detail treden, maar er komen hier veel drugs, die hier ook wel in zee worden gedumpt." Bij drugs kan het om grote sommen geld gaan, het schip - een Nederlandse cutter - is volledig ingericht tegen smokkelaars en goed beveiligd. "Voorop staat een mitrailleur en de bemanning heeft de beschikking over kogelvrije vesten en wapens. Ook hebben we drie snelle super RHIB boten." We stuiten ook wel op schepen met illegalen. Uit Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek en dat soort landen. Ze zoeken een beter leven." Daarnaast voeren we rescue-werkzaamheden uit, voor als de nood aan de man is of bij een man overboord. Het is jammer dat ik uit oogpunt van veiligheid niet teveel kan vertellen, maar we hebben hier echt bijzondere dingen meegemaakt."

Pieter heeft het er prima naar zijn zin. "Ik ben hier als werktuigkundige aan boord gekomen, maar loop als stuurman bijvoorbeeld ook wacht. Je moet goed opletten, want er gebeuren hier merkwaardige dingen op zee. De sfeer aan boord is ontzettend goed. Natuurlijk moet er worden gewerkt, maar we hebben ook ontzettend veel lol. De mentaliteit is hier wel héél anders dan bij ons. Ik vind het allemaal héél indrukwekkend. Een heel andere manier van werk en leven, een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Het weer is hier heerlijk, een graadje of dertig." Vandaag stapt hij op het vliegtuig terug. "Ik zou graag nog eens terug willen."

"Ik schat dat Sint Maarten net zo groot is als Texel, wel veel drukker. Het barst van de mensen, alleen al op het Nederlandse deel 35.000 inwoners. Ook veel toerisme, in het hoogseizoen is er hartstikke veel volk. Ook de rijken weten het te vinden. Als ik vanuit mijn kamer de ene kant op kijk zie ik het jacht van miljardair Abramovich en aan de andere kant ligt het Apple-jacht, van de weduwe van Steve Jobs. Dat zijn geen kleine bootjes."