Ziekenhuis behoudt huidig zorgpakket

Behoud van het huidig zorgpakket en waar mogelijk uitbreiding van de zorg. Dat voornemen staat in de zogeheten profielschets die een externe onderzoekscommissie voor het ziekenhuis in Den Helder heeft opgesteld.

De profielschets geeft aan hoe het Helderse ziekenhuis zich in de toekomst zou moeten ontwikkelen. Het stuk is overgenomen door de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep (ziekenhuizen Alkmaar en Den Helder). Volgens de schets blijft onder meer de cardiologische zorg in Den Helder beschikbaar en wordt de acute zorg versterkt. De afgelopen tijd was er de nodige ongerustheid over het voortbestaan van de cardiologische zorg in Den Helder.

Volgens de profielschets moet het Helderse ziekenhuis een "toekomstgerichte voorbeeldlocatie" blijven met zorg die specifiek op de behoefte van de bewoners de Kop van Noord-Holland is ingericht. Enkele aanbevelingen die in de schets worden gedaan: de huidige bedden van de afdelingen voor acute opname en ouderen worden verdeeld over één afdeling voor snijdende vakken en twee afdelingen voor beschouwende vakken. Het ziekenhuis moet meer seniorvriendelijk worden ingericht. Er komt ruimte voor de planbare zorg (hoog volume/laag risico) uit het hele verzorgingsgebied van Noordwest. Een klein deel topklinische zorg kan niet in Den Helder geboden worden en zal ook in de toekomst geconcentreerd worden op de locatie Alkmaar of in andere (academische) centra. En het locatieprofiel van Den Helder moet meebewegen met de vraagontwikkeling en de innovatie van de ziekenhuiszorg: van een statisch profiel naar een dynamisch profiel.

De presentatie van de profielschets betekent nog niet dat voor de toekomst alles al in kannen en kruiken is. Invoering van de aanbevelingen is volgens de Noordwest Ziekenhuisgroep alleen mogelijk als het Helderse ziekenhuis extra miljoenen krijgt. Dan gaat het specifiek over de beschikbaarheidsbijdragen: geld dat zorgaanbieders krijgen voor vormen van zorg die niet of niet geheel in rekening kunnen worden gebracht bij zorgverzekeraars of verzekerden. Het Helderse ziekenhuis krijgt nu jaarlijks circa twee miljoen euro aan beschikbaarheidsgelden.

De gemeente Den Helder en de twee grootste zorgverzekeraars in de regio steunen de uitkomsten en aanbevelingen van de profielschets. De Ondernemingsraad van het ziekenhuis, Verpleegkundig adviesraad en Cliëntenraden worden er ook bij betrokken.