Impressie van het terrein van wijlen Ide Kok waar het college slaapplaatsen wilde uitgeven.
Impressie van het terrein van wijlen Ide Kok waar het college slaapplaatsen wilde uitgeven. Foto: Impressie Joeri van Ommeren

PvdA, VVD en TB willen stoppen met 400 bedden voor innovatie

Schrap de 400 innovatieve bedden uit de nota Verblijfsrecreatie. Een voorstel dat PvdA, VVD en Texels Belang gistermiddag hebben gedaan in aanloop naar de commissievergadering van vanavond en een raadsvergadering die op 21 december wordt gehouden.

Het voorstel zal ongetwijfeld met gejuich worden ontvangen in Den Hoorn en De Koog waar het college nieuwe slaapplaatsen voor innovatieve projecten wilde uitgeven. Bestuurlijk gezien is het voorstel een opmerkelijke stap in een al lang lopend proces. Vooral met de argumentatie dat er "eigenlijk geen duidelijke maatlat is te maken voor wat een vernieuwend en wenselijk initiatief is". Een bijzondere conclusie voor een zaak waarin al een paar jaar veel tijd is gestoken. Korte terugblik: het waren in 2012 de politieke partijen in de vorige gemeenteraad die besloten om zelf een notitie te gaan schrijven over de omgang met de resterende slaapplaatsen met de argumentatie dat de grens van 45.000 bijna was bereikt. Alleen Texel 2010 ging er niet in mee. De partijen wilden de bedden niet aan het college overlaten, omdat het college volgens hen toen niets aan het slaapplaatsbeleid had gedaan. Het mondde uit in een regelmatig terugkerend discussiepunt in de raadzaal waarbij raad en college figuurlijk met elkaar aan het touwtrekken waren om de bedden. Het college adviseerde de raad om de omgang met de bedden weer in handen van het college te geven, maar de raad hield het onderwerp liever zelf tegen de borst. Er werden liefst tien bijeenkomsten besteed aan "Mooi Texel", het stuk waarin de raad vaststelde dat er nog vierhonderd bedden konden worden uitgegeven voor projecten die vernieuwend zouden zijn. En nu het - na zoveel voorbereiding - na tegenwind tot een evaluatie van de criteria voor de bedden komt, wordt er beargumenteerd dat de raad "het college en de ambtenaren niet met onnodig veel werk moet opzadelen" en is er opeens het voorstel om de 400 bedden dan maar helemaal te laten vervallen.