"Provincie zet rem op bouw extra huizen"

Terughoudendheid bij de provincie om mee te werken aan woningbouw belemmert Woontij bij het starten van nieuwe projecten voor huisvesting. Het aantal inschrijvingen bij de woningcorporatie voor een huis op Texel is gestegen naar 1400.

Dat op Texel grote behoefte is aan extra sociale huurwoningen blijkt uit het onderzoek dat Woontij heeft gehouden onder woningzoekenden. Van de 1400 woningzoekenden hebben er in oktober 2016 503 deelgenomen aan een enquête. Daaruit blijkt onder meer dat ongeveer een kwart van alle woningzoekenden momenteel niet over zelfstandige woonruimte beschikt. Ze wonen bij hun ouders, familie, in een recreatiewoning of hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Door het tekort aan betaalbare huurwoningen wordt het voor veel Texelaars steeds moeilijker om geschikte woonruimte te vinden. De wachttijden lopen snel op. Gemiddeld moet nu zes jaar op een woning worden gewacht. Ook voor het bedrijfsleven dat profiteert van het bloeiende toerisme is het woningtekort bedreigend. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de detailhandel en zorgsector. Er is regelmatig nieuw personeel nodig dat steeds minder vaak op Texel te vinden is. Personeel aan de overkant werven heeft alleen succes als er ook woonruimte beschikbaar is. Woontij wil zich daarvoor inzetten en werkt samen met bedrijven en TOP aan oplossingen. Tijdens de jongste bijeenkomst van TOP werd het belang van beschikbare woonruimte genoemd als sleutel voor een goed vestigingsklimaat. "Een goed vestigingsklimaat zorgt ervoor dat we goed personeel kunnen vinden en huisvesten en dat onze samenleving vitaal blijft", zei Michel Gregoire van TOP.

Dagobert Duck

Volgens Jan van Andel van Woontij is de gemeente welwillend, maar knelt het vooral bij de provincie. De terughoudendheid bij het meewerken aan bestemmingen voor woningbouw wordt volgens hem vooral gevoed door bevolkingsprognose. Die geeft aan dat op langere termijn sprake is van krimp. "Dat kunnen ze in Haarlem wel vinden, maar op Texel zitten we nú met een groot woningtekort en een grote vraag naar huizen. Daar moeten we nu iets aan doen. Als Woontij hebben we wel de middelen om te bouwen, nu nog de mogelijkheden. Dat hoeven niet allemaal woningen voor vijftig jaar te zijn, maar kunnen ook huizen zijn die je na twintig jaar bouwt. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) verwijt ons als woningcorporaties dat we als Dagobert Duck teveel op ons geld zitten. We willen er graag mee aan de slag, maar moeten daarvoor wel de mogelijkheden hebben." Het beleid waarin Texel naar eigen behoefte kon bouwen, is weer teruggedraaid, het oude systeem waarbij de provincie woningcontingenten per regio vaststelt, is weer van stal gehaald. Meer over het huisvestingsonderzoek op pagina 2.