Bewoners "99" geven voorkeur aan komst eigen cv-ketels in huis

Bewoners van de "99" in Den Burg geven de voorkeur aan eigen centrale verwarming als vervanging voor de huidige blokverwarming.

Dat blijkt uit een enquĂȘte die buurtbewoonster Marlou van Hoften in de wijk hield, nadat bekend was geworden dat de houtkachel van TexelEnergie verdwijnt.

Het onderzoek leerde dat 85 bewoners van de "99" (Tjakkerstraat en omgeving) de voorkeur geven aan een eigen ketel boven blokverwarming. Drie bewoners gaven de voorkeur aan voortzetting van de blokverwarming en vijf bewoners waren niet thuis. Van Hoften ging bij iedereen langs de deur om te vragen waar de voorkeur naar uitging.

Het resultaat werd gisteren overhandigd aan Woontij, eigenaar van de huizen in de "99". Zes daarvan hebben een eigen kachel, waardoor er 93 huizen overbleven om de vraag aan voor te leggen.

Volgens Van Hoften waren veel mensen blij dat de vraag werd gesteld. De verwachting is dat bewoners bij een eigen cv-ketel niet meer afhankelijk zijn van storingen aan de huidige centrale stookketel. De huizen zijn daar weer op aangewezen, sinds de houtkachel buiten gebruik is.

Eigen ketels zouden er ook toe kunnen leiden dat het warme water niet meer eerst door de leidingen hoeft te worden rondgepompt. De blokverwarming dateert van begin jaren zeventig toen de "99" werden gebouwd. Volgens de bewoners zou een eigen ketel goed kunnen hangen in de bijkeuken op de plek waar nu de warmteregelaar van de blokverwarming hangt.

Woontij liet twee weken geleden weten twee scenario's te gaan onderzoeken: de eerste is vernieuwen en optimaliseren van de blokverwarming en de tweede is individuele hr-ketels in de huizen. Van beide scenario's worden de voor- en nadelen met elkaar vergeleken.