Het nieuwe kantoor van de Rabobank. In hetzelfde gebouw, maar  kleiner, transparant en op één verdieping.
Het nieuwe kantoor van de Rabobank. In hetzelfde gebouw, maar kleiner, transparant en op één verdieping. Foto: Gerard Timmerman

Rabobank: Nieuw kantoor op de oude plek

Een nieuw kantoor voor de Rabobank, compacter, sfeervol, gastvrij en transparant. Op dezelfde plek. Want de ingrijpende vernieuwing van het kantoor aan de Groeneplaats is ook een signaal dat de bank op Texel blijft.

Dat de bank van Texel zou verdwijnen is nooit aan de orde geweest, wel is nagedacht over een andere plek. Harry Nieuwenhuizen, bestuursvoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland. "Dit gebouw is veel te groot. Mensen doen hun dagelijkse bankzaken via internet en hun mobiel. Daarvoor komen ze niet meer naar kantoor, wij zijn er voor de klanten op de momenten die er toe doen: geboorte, studeren, bedrijf starten, huis kopen, trouwen, pensioen en dat soort zaken. Daarover wil men graag advies. Daar hebben we onze kantoren op ingericht, centraal en op strategische plekken. In Schagen, Wieringerwerf, Den Helder en ook op Texel. Moderne kantoren, dichtbij de klant." Zo'n bank hoort aan de Groeneplaats, luidde het advies van de klankbordgroep.

De indeling is op z'n kop gezet. De bovenverdieping wordt niet meer door de bank gebruikt en ook een deel op de begane grond is afgescheiden. Het resultaat is een smallere bank, met op het oog meer diepte, alles op de begane grond. Voorin geld- en andere automaten, de ontvangst met zitjes waar klanten te woord worden gestaan. Aan de zijkant spreekkamers en achterin, achter een glazen wand, de werkplekken van de medewerkers die adviseren over hypotheken, verzekeringen, zakelijk- en particuliere dienstverlening en andere bankzaken. Met Texelse elementen: over de volle breedte van de zijwand een afbeelding van de Slufter en veel Texelse gezichten. Eén van hen is Jacob van Heerwaarden, adviseur private banking. "We willen toegankelijk zijn en klanten een warm welkom bieden. De medewerkers voorin zorgen voor een stukje dynamiek, onze adviseurs zijn zichtbaar dankzij het doorkijkje naar achteren. In de oude situatie zaten ze boven, buiten beeld, dit geeft een beter gevoel. We werken in regioteams, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de kennis binnen de bank. Maar ook hier aan de Groeneplaats zijn alle disciplines aanwezig. Klanten kunnen hier binnenlopen op openingstijden ( 9:30 tot 17:00 uur) en voor particuliere hypotheken voortaan ook op de eerste zaterdag van de maand (van 9:30 tot 13:30 uur). Er kan ook een afspraak worden gemaakt met een adviseur, het hoeft niet. Binnen de bancaire regels proberen we zoveel mogelijk mee te denken en maatwerk te bieden. De markt is volop in beweging, denk aan de gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt, ZZP en crowdfunding. Ook daarover bieden we advies en bemiddelen we." Nieuwenhuizen: "Als Rabobank voelen we ons nauw verweven met de regio, mensen moeten zich thuis voelen bij ons. We ondersteunen lokale projecten, zoals de Beach Obstacle Run, en de landelijke Vrijwilligersdag geven we een lokaal tintje. Dit jaar hebben de medewerkers de cliënten van de Texelse Reede, Bliedhuus en Downtown een geweldige dag bezorgd. Klanten blijven voor ons een belangrijke bron van input. Mensen met goeie ideeën zijn hier altijd welkom." Wat er met de vrijgekomen ruimte gaat gebeuren, is nog niet bekend. "We kijken momenteel wat we ermee kunnen doen en staan open voor alles. We willen wel de mogelijkheid houden om een andere invulling te geven aan Tusse de Banke". Maar vooralsnog blijft de Historische Vereniging gewoon zitten. De Rabobank houdt op zaterdag 10 december van 14.30 tot 17.00 uur open huis.