Piet Kooiman:
Piet Kooiman: "Op ons huis staat 'Carpe Diem', geniet het heden en stel niet uit tot morgen." Foto: Jeroen van Hattum

Jonge mensen om je heen houden je jong

Wat is je favoriete plek op Texel?

Eigenlijk heb ik niet een speciale favoriete plek, ik vind heel het eiland imponerend en inspiratie geven. Ik zeg weleens tegen mensen van de overkant dat wij hier op Texel in het ,,Paradijs" wonen. Naarmate je ouder wordt begin je dat veel meer te beseffen.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik heb nog een 70 stamboekschapen en onze dochters hebben nog een paard, een schimmel, maar niet geschikt voor Sinterklaas (vraag maar aan Ronald Uitgeest) en een paar pony's in de kost. Verder is het echte "moeten" eraf en proberen we te genieten van de leukere dingen van het leven en van de vier kleinkinderen. We hebben de mazzel dat beide dochters hier op Texel wonen.

Leuk spelen met mensen aan tafeltjes en op stoelen

Wat doe je naast je werk zoal?

Ik doe aan volleybal op maandagavond, dynamics tennis op dinsdagmiddag, 55+ gym onder leiding van Betsie Verhoeven op woensdagavond en we lopen in de zomer iedere woensdagavond met een groepje anderhalf uur ergens op het eiland. Daarna steken we altijd nog even ergens op. Ik houd van gezelligheid en mensen om me heen. In het voorjaar ben ik actief bij het georganiseerd prikken van ganzeneieren en kom dan op plekken waar je normaal gesproken nooit komt. Ik heb jaren aan de Wampex meegedaan en dan kwam je eveneens op de meest prachtige plekken. Verder kunnen de Landbouwdag en de Texelse Schapenfokdag altijd op mijn steun rekenen en dan hebben we gelijk het weekeinde daarop het paardencross-weekeinde waarbij ik in de organisatie zit. Die tijd is de heftigste periode van het jaar, maar ik weet me gesteund door een groep jonge enthousiaste mensen en die slepen deze oude tijger er altijd doorheen. Jonge enthousiaste mensen om je heen houden je jong en jong van geest. Ook staat Ouwe Sunderklaas al jaren op de rol. Ik heb vroeger veel toneel gespeeld, maar daar waag ik me niet meer aan, want de harde schijf wordt toch wat minder. Met Ouwe Sunderklaas gaat het vanuit de losse pols en kan je naar hartenlust improviseren. Ik speel al tien jaar samen met Wilfried Vendel, de technische man van onze voorstelling.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben in 1944 op Molenbuurt geboren en schijn met de beschieting van Den Burg en De Waal tijdens de Russenopstand nog in de kinderwagen achter een grote stroklamp te hebben gestaan. De lagere school in De Waal bij juffrouw Beekenkamp, meester Kuys en meester Snoey bezocht, daarna de Mulo en de Landbouwwinterschool in Schagen, waar je dan in de kost zat. Daarna was het op de boerderij volledig deelnemen aan het productieproces.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn over het algemeen heel gemoedelijk, soms wel eens wat gemakkelijk en vaak wel belangstellend. Maar belangstellend en nieuwsgierig ligt dicht bij elkaar. Op Texel heerst ook nog vaak het ons kent ons gevoel.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ben van mening dat er in Nederland weinig gebieden zijn die zo'n diversiteit aan natuur te bieden hebben. Het maakt niet uit in wat voor jaargetijde je dan op het eiland bent.

In welk café/restaurant kom je graag?

Zo erg vaak gaan we niet uit eten, maar als we gaan, zitten we nog al eens in het Sluftercafeetje, waar altijd een gemoedelijke sfeer heerst en waar de gastheer heel goed weet hoe hij met zijn gasten om moet gaan.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Het is hot de laatste tijd, maar het zou ontzettend jammer zijn als het strandje bij Ceres zou verdwijnen. Ondanks dat ik alles altijd positief benader, zie ik het nu somber in. Bij het surfstrandje bij Dijkmanshuizen hebben indertijd heel wat kinderen van De Waal zwemmen geleerd en ik ook. Verder zou ik ook hier een pleidooi willen houden voor Ouwe Sunderklaas. Vroeger speelden we in Hotel Texel en De Zwaan, waar de mensen aan tafeltjes en op stoelen zaten en dat was verrekte leuk spelen. Zoals toen zal nooit meer gebeuren, maar het mag niet zo zijn dat het in de toekomst op drie dagen "tanken" uitdraait.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou graag meer gebondenheid willen zien binnen de plaatselijke politieke partijen. Ik ben van mening dat men nu soms te gemakkelijk uit de partij stapt en als eenmansfractie doorgaat. Dit is in mijn ogen toch een lichte vorm van kiezersbedrog en het komt de geloofwaardigheid niet ten goede.

Goede herinneringen aan Texel?

Dat zijn er velen, maar als we eens naar de overkant geweest zijn en we hebben de hele dag in het drukke verkeer en ook lang in de file gezeten en je hebt de boot net op het nippertje gehaald dan is het altijd een heerlijk thuiskomen als we weer de boot afrijden.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat er op een aantal plekken een aantal gebouwen staat te verpauperen, zowel in Den Burg als op het eiland. Is daar vanuit de politiek geen sturing aan te geven? Verder zijn er op Texel via een trukendoos constructie nog wel eens gebouwen verschenen, waar men achteraf niet zo gelukkig mee was.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Op Texel gaat alles veel gemoedelijker, ik ben van mening dat aan de overkant alles veel harder en zakelijker toegaat. Als men hier iemand tegenkomt groet men elkander vaak nog, als je televisiebeelden vanuit de stad ziet krioelt alles door elkaar heen en heeft men het ondertussen heel druk met het mobieltje.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat mijn huidige gezondheid me niet in de steek laat en dat ik samen met Lenie nog van een mooie oude dag mag genieten in bijzijn van de kinderen en kleinkinderen en naasten die me dierbaar zijn. Op ons huis staat dan ook "Carpe Diem", geniet het heden en stel niet uit tot morgen.

        

Wie zou je graag in de volgende Eiland van willen zien?

Sandor Mantje. Hij is iemand die het druk heeft, maar toch vaak de tijd weet te maken om wat voor een ander te doen.