Tijdelijk parkeren op ijsbaan en bij Welkoop

De ijsbaan, het terrein van de Welkoop en het terrein waar vroeger de oude LTS stond, doen volgend jaar naar verwachting in het hoogseizoen tijdelijk dienst als extra parkeerterreinen voor Den Burg.

Burgemeester en wethouders onderzoeken momenteel de mogelijkheden daarvoor. Volgens het college moet met het tijdelijk inzetten van de terreinen de piekbelasting in Den Burg in het hoogseizoen van 2017 worden opgevangen.

Volgens wethouder Frank Kingma (verkeer) gaat het om een extra onderzoek naast het verkeersonderzoek waar Adviesbureau Goudappel Coffeng in augustus mee begonnen is. De uitkomsten van Goudappel Coffeng worden begin volgend jaar bekend en moeten vanaf 2018 tot blijvende extra parkeercapaciteit in Den Burg leiden. Het tijdelijk inzetten van de ijsbaan, het terrein van de Welkoop en de plek van de oude LTS is een overbrugging voor 2017.

Op het terrein van de voormalige oude LTS kan al geparkeerd worden, op de ijsbaan en bij de Welkoop nog niet. Het laatste terrein is momenteel in gebruik als opslag voor de werkzaamheden aan de Bernhardlaan. In het extra onderzoek wordt onder meer gekeken naar de bebording, zodat het straks voor toeristen duidelijk is hoe ze de extra terreinen kunnen vinden.

Tijdens een inloopavond over het parkeren die recent in Den Burg werd gehouden, lagen kaarten op tafel waarop de ijsbaan en de Welkoop al waren ingetekend als plekken om parkeerplaatsen aan te leggen. Tijdens die avond waren ook de zorgen te horen over het gebrek aan parkeerplaatsen in Den Burg. De dorpscommissie had het over 270 plaatsen.

Burgemeester en wethouders hebben tijdens de collegevergadering de nieuwe parkeerregels voor 2017 vastgesteld, waarmee het betaald parkeren in alle dorpen en bij alle strandslagen van Texel een feit is geworden. Op een interactieve kaart op de nieuwe site www.texelevignet.nl is per dorp te zien tot waar betaald parkeren precies van kracht is. Dat is volgens het college op basis van het onderzoek van Goudappel Coffeng tot stand gekomen.

In de binnenste ring van Den Burg, bij de Lidl in De Koog en in een deel van de Heemskerckstraat in Oudeschild geldt een maximum van twee uur om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Buiten die gebieden gelden geen maximum tijden. Ook bij de strandslagen, waar nu nog gratis kan worden geparkeerd, gelden geen maximum tijden.

Bewoners in parkeergebieden met een parkeerduurbeperking komen volgens het college in aanmerking voor een bewonersparkeerkaart (inclusief een Texel e-vignet). In de Thijsselaan in Den Burg en omliggende straten waar vergunningparkeren geldt, mag vanaf 1 januari 2017 iedereen met een Texel e-vignet parkeren. In dat geval geldt voor zowel Texelaars als toeristen maximaal twee uur. Voor houders van een bedrijvenparkeerkaart geldt vanaf 2017 ook een parkeerduurbeperking van maximaal twee uur op de parkeerterreinen bij de supermarkten en de centra van Den Burg, De Koog en Oudeschild.