VVV-directeur Frank Spooren bestelt onder toezien van  wethouder Kingma het eerste e-vignet.
VVV-directeur Frank Spooren bestelt onder toezien van wethouder Kingma het eerste e-vignet. Foto: Jeroen van Hattum

Eerste Texel e-vignet verkocht

Frank Spooren, directeur van de VVV, heeft donderdag via de computer het eerste Texel e-vignet besteld. Het Texel e-vignet is de opvolger van het Texelvignet dat in 2012 zijn intrede deed op Texel.

Het nieuwe elektronische parkeervignet kan sinds gisteren worden besteld op de nieuwe website www.texelevignet.nl die de gemeente in het leven heeft geroepen. Het oude Texelvignet was een sticker die achter de voorruit van de auto geplakt kon worden, het nieuwe Texel e-vignet is niet meer iets dat tastbaar in handen kan worden gehouden. Mensen die het e-vignet bestellen, geven hun kenteken en e-mail door aan de gemeente. Parkeerwachters kunnen vervolgens met behulp van een scanner aan de hand van de kentekenplaten op de auto's zien wie er een e-vignet hebben. Mensen die een e-vignet hebben besteld, krijgen per mail een bewijs van betaling toegezonden.

Tijdens een presentatie aan boord van de Dokter Wagemaker werd gisteren bekendgemaakt dat TESO, de VVV en De Krim op hun websites buttons gaan meenemen die doorlinken naar de site waarop gasten het e-vignet kunnen bestellen. Volgens de gemeente is het de bedoeling dat toeristen het e-vignet al zoveel mogelijk thuis gaan bestellen, vóórdat ze op vakantie komen naar het eiland. Volgens de gemeente kunnen andere ondernemers ook linken naar het nieuwe e-vignet meenemen op hun sites. Materiaal daarvoor is te vinden op www.texelevignet.nl.

Nog even op een rijtje: het nieuwe Texel e-vignet is geldig van 1 december 2016 tot 1 februari 2018 en kost €20,-. Het is via www.texelevignet.nl ook mogelijk om dagkaarten (€7,50) en weekkaarten (€15,-) te bestellen. Hier hetzelfde: het kenteken wordt geregistreerd, zodat parkeerwachters kunnen zien dat er betaald is. Bij de parkeerautomaten op het eiland is het straks eveneens mogelijk een e-vignet te kopen. Mensen die hun kenteken niet willen laten registeren, kunnen voor €2,50 per uur bij de automaten een los kaartje kopen dat achter de voorruit gelegd moet worden. Er moet elektronisch betaald worden. Betalen met contant geld is straks bij de parkeerautomaten niet meer mogelijk.