Nu de houtkachel van de TexelEnergie in de
Nu de houtkachel van de TexelEnergie in de "99" is ontmanteld, gaan deze berg houtsnippers en de boomstammen in de verkoop. Foto: Gerard Timmerman

TexelEnergie: Licht aan het eind van de tunnel

Het zijn zware tijden voor TexelEnergie (TE). De coöperatie presenteerde dinsdagavond in Klif 12 een verlies over 2015 van bijna twee ton. Voor 2016 zijn de verwachtingen minder slecht, maar toch een verlies van €72.591,-. Pas daarna weer een positief resultaat. Gevolg: een fors negatief Eigen Vermogen (EV), dat pas tegen 2020 (bijna) is weggewerkt.

Het EV is dan begroot op -€30.684,-. Het aantal klanten is in enkele jaren tijd met 20 procent afgenomen, van 5000 aansluitingen (vaak twee per klant) op het hoogtepunt, naar 3800 nu. Een gevolg van de administratieve en andere problemen die met name in 2015 volop speelden bij TE. Maar ook de scherpe concurrentie in de energiesector en de hoge welkomstpremies. Het had nog erger kunnen zijn, valt te concluderen uit de woorden van Rense van Dijk van de Duurzame Energie Unie (DE Unie), die in- en verkoop en de administratie voor TexelEnergie verzorgt. "Als dit het dieptepunt is, dan ben ik benieuwd naar het hoogtepunt." Oftewel: is het glas half leeg of half vol? Leo Timmers, Marian Merkelbach en Arjen van Diepen, de drie commissarissen van TE, zijn optimistisch. Timmers (voorzitter): "We hebben een turbulente periode achter de rug, maar we zijn vol goede moed over de toekomst." Zonder dit drietal zou er hoogstwaarschijnlijk geen coöperatie meer bestaan, het aantal uren dat zij, met een hoofdrol voor Timmers, er in hebben gestoken, is bewonderenswaardig en leverde hen, naast de goedkeuring van de jaarcijfers, een daverend applaus op. Bij hun aantreden viel er veel puin te ruimen. Het besluit van vorige bestuurders van TE om zelf de administratie te gaan voeren, bleek een grote inschattingsfout. Het leidde tot een administratieve puinhoop en een stroom aan klachten, zodanig dat op momenten dat DE Unie meldde dat er weer een zending jaar- of andere afrekeningen was verstuurd, er bezorgd werd rondgekeken wie er bij de telefoon zat. Met als gevolg irritatie, opzeggingen, een hoog bedrag aan oninbare vorderingen en klanten die de wanorde als excuus aangrijpen om niet te betalen. Administratief is er inmiddels stevig orde op zaken gesteld, de Autoriteit Consument en Markt die de coöperatie op de huid zat neemt meer afstand en de telefoon rinkelt nog maar sporadisch.

Er was meer tegenslag. De houtkachel voor de "99", inmiddels uitgeschakeld, blijkt TE veel geld te hebben gekost. Verspreid over meerdere jaren een kwart miljoen verlies. De kachel is te koop, evenals de enorme partij boomstammen en houtsnippers langs de Pelikaanweg. Andere duurzame projecten, zoals de zonnepanelen op de Potvis, zijn wel winstgevend. De verliezen en het financiële tekort te spijt, heeft TE voldoende financiële rek om de rekeningen te betalen, het bedrijf is uit de gevarenzone. Wel verbindt de accountant aan de verklaring van goedkeuring de opmerking dat verliezen uit het verleden een risico zijn voor de continuïteit van de onderneming. Voorlopig geen geld voor nieuwe of bijzondere duurzame projecten. In principe ook niet bij DE Unie, waarvan nu 28 coöperaties lid zijn, die samen 10.000 leden hebben. Het zijn deze leden die met hun duurzame initiatieven een warm welkom krijgen bij coöperaties zoals TexelEnergie. Ook dat maakt deze lokale maatschappijen tot een onmisbare schakel in de ambitie naar een duurzame toekomst. Van Dijk durfde het wel aan om de ambitie uit te spreken dat DE Unie ("niet de goedkoopste, wel de groenste en de eerlijkste") in 2030 zal zijn gegroeid naar 75 aangesloten coöperaties, met samen 110.000 leden en 10.000 opweklocaties, zoals windmolens, zonneweiden, etc. Nu TexelEnergie orde op zaken heeft gesteld, wordt voorzichtig weer nagedacht over nieuwe en bestaande initiatieven. Zoals zonnepanelen op Everstekoog en toepassing van accu's voor opslag van groene stroom. Leden toonden hun zorg, maar ook betrokkenheid.