Het nieuwe monument op de Georgische begraafplaats.
Het nieuwe monument op de Georgische begraafplaats. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw monument Russenkerkhof

Op de Georgische Begraafplaats aan Zuidhaffel is een nieuw monument geplaatst.

Het is een sober, kalkstenen monument met in reliëf een groot kruis erop. Het staat op het graf van Schalwa Loladze, commandant van de Georgische soldaten die in 1945 op opstand kwamen tegen de Duitse soldaten met wie ze destijds op Texel gelegerd waren. Het monument is gemaakt door de Georgische kunstenaar David Natidze. Volgens de Georgische Ambassade is het monument geplaatst op verzoek van bisschop Dostheüs, de vertegenwoordiger van patriarch Ilja II van Georgië. Via het ministerie van Defensie, eigenaar van de begraafplaats, de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf van de overheid kwam het tot plaatsing.

Bedoeling is dat op 4 mei 2017 tijdens de jaarlijkse plechtigheden op de begraafplaats wordt stilgestaan bij het nieuwe monument ter nagedachtenis van de Georgiërs die omkwamen tijdens de Georgische Opstand van 6 april tot 20 mei 1945. Op de begraafplaats liggen 476 Georgische soldaten op Texel om het leven kwamen.

De aanblik van de begraafplaats ziet er momenteel even anders uit dan gebruikelijk: de rozenstruiken die al tientallen jaren op de graven staan, zijn kortgeleden weggehaald door de gemeente. Volgens een woordvoerder waren de rozen getroffen door schimmel. Binnenkort komen nieuwe rozenstruiken terug die bestand zijn tegen schimmel.