Meubelmakers Deva en Serai van der Plaats in hun werkplaats in Oosterend.
Meubelmakers Deva en Serai van der Plaats in hun werkplaats in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Kunst van het creëren

Tiny Houses is een populair concept. Deze "Pipowagen" is zelf bedacht, ontworpen, gebouwd en ingericht. Een huis op wielen, klein maar vernuftig en met alles er op en er aan. Geschikt voor zomer en winter, al is dat laatste op Texel lastig, want op slechts op enkele campings is winterkamperen toegestaan.

Deva draait al sinds 1990 in de bouw mee. Onder de naam Stupa bouwt hij op ecologische wijze. Met gebruik van natuurlijke, verantwoorde materialen, hout, leem, verf en oliën. Tijdloos en voor het leven. Zoon Serai, tot voor kort werkzaam in de horeca, is nu in het bedrijf gekomen. Hij volgt een opleiding tot meubelmaker aan het Meubileringscollege in Amsterdam. Bij Stupa combineert hij leren met werken. Een hele stap, maar vader en zoon gaan ervoor. Ze hebben hun werkplaats in de schuur van Elco Vermeulen in Oosterend. Naast een werkbank, machines is de schuur volgepakt met hout. Allerlei soorten, van allerlei herkomsten. Deva pakt twee planken uit het rek en wijst op de grillige kwasten. Serai: "We maken zoveel mogelijk gebruik van de vormen, zo laten we het hout voor zichzelf spreken." Meubels maken als een vorm van kunst. Tafels en stoelen, voor binnen en buiten, om aan te eten, maar ook salontafels. Grote partijen ook, zoals die 18 stuks voor het terras van Catherinahoeve, waar hij tot voor kort zelf werkte.

Pronkstuk is toch wel de Tiny House. Deva: ''Alles zit er in, maar in het klein. Precies volgens de maatvoering die is toegestaan voor het kamperen op Texel, 7 bij 2,5 meter. Het prototype is al gebouwd, Deva en partner Himani hebben er al een zomer in gekampeerd. Het interieur volledig betimmerd en fraai afgewerkt, alsof het een scheepskajuit betreft en bekleed met Texels vilt van Rebecca Geskus. Handig ingedeeld ook, doordacht, elk hoekje en gaatje wordt benut. "Zo leuk, het heeft alles in zich. Een grote ronde lichtkoepel op dak zorgt dat er natuurlijk licht binnen valt. Geïsoleerd met vlas en desgewenst uitgerust met een knus houtkacheltje. Deva: "Gezellig en fijn, als je een mooi stukje terrein hebt, leef je 's zomers lekker buiten en als het wat kouder wordt naar binnen. We kunnen dit voor iedereen bouwen." Meer informatie op www.tinyhouses-europe.eu en www.stupa.eu.

Afbeelding