De besluitvorming over de zandige dijk van de PH-polder leert hoe belangrijk het is om over de juiste informatie te beschikken.
De besluitvorming over de zandige dijk van de PH-polder leert hoe belangrijk het is om over de juiste informatie te beschikken. Foto: Gerard Timmerman

TipTexel.nl: een stem met inhoud

Elke vier jaar kiezen we onze volksvertegenwoordigers aan wie we de besluitvorming toevertrouwen. Maar onderweg blijken we het vaak niet eens met hun keuzes en besluiten. Met TipTexel.nl willen we de kloof tussen burger en bestuur kleiner maken.

Er is veel onvrede over de keuzes van bestuurders. Over de compromissen die ze sluiten, de water die ze bij de wijn doen, beloftes die ze breken en inleveren op hun oorspronkelijke standpunten op basis waarvan ze gekozen zijn. Burgers hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd, "ze doen niet wat ik wil". Wat de oorzaak ook is, de samenleving is erbij gebaat dat politici en bestuurders goed geïnformeerd zijn als ze keuzes maken.

Gedegen

Om tot een gedegen raadpleging te komen is de Texelse Courant een samenwerking aangegaan met het onafhankelijke onderzoeksbureau Toponderzoek, dat gespecialiseerd is in het opstellen van burgeronderzoek. Er zijn in Nederland inmiddels al meer plaatsen die gebruik maken van hun diensten. Een goed voorbeeld daarvan is de MooiLaarbeekKrant. Op de website Tipmooilaarbeek.nl zijn de resultaten te zien van diverse raadplegingen die de samenwerking tussen de MooiLaarbeekKrant en Toponderzoek heeft opgeleverd. Voordeel aan deze onderzoeken is dat deelnemers de kans hebben om toelichtingen te geven op hun antwoorden.

Hierdoor komen uitgangspunten aan het licht, waar een simpele stelling of poll op de website geen antwoord op geeft. Bovendien gaat het dieper op de materie in dan de soms kortzichtige en schreeuwerige reacties op sociale media. TipTexel.nl geeft een stem met inhoud.

Om deel te nemen aan de raadplegingen dient men zich eenmalig aan te melden via de website TipTexel.nl. Deelname gebeurt anoniem, gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. Demografische gegevens, zoals leeftijd, die bij het aanmelden ingevuld moeten worden gebruikt om te zorgen dat het uitkomst van het forum representatie is voor de Texelse bevolking en het zorgt dat er kruisverbanden kunnen worden gelegd. De vragen worden per mail opgestuurd en kunnen ook via internet worden beantwoord.

Elke maand

De Texelse Courant start dit initiatief om de Texelaar een kans te bieden om mee te praten en te denken over belangrijke onderwerpen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het onderzoek. "Het is zaak dat het panel voldoende leden heeft, zodat we de raadpleging op volle sterkte kunnen uitvoeren. We willen elke maand een raadpleging opstarten over actuele vraagstukken. Als iemand op het eiland iets wil weten over de mening van Texelaars, dan komen ze bij ons uit", stelt hoofdredacteur Gerard Timmerman.

Ook uitgever René de Lange ziet TipTexel.nl als een prachtige ontwikkeling: "Dankzij het TIP-burgerpanel kunnen we onze artikelen meer duiden. We kunnen allemaal denken dat er iets leeft onder de Texelaars, maar als je het echt wilt weten, dan ontkom je er niet aan om ze zelf het vraagstuk voor te leggen. TipTexel.nl helpt ons daarbij." Aanmelden is mogelijk op www.tiptexel.nl. "Denk en praat mee over belangrijke onderwerpen op ons eiland."