Oud-Texelaar Daan Bol.
Oud-Texelaar Daan Bol.

Prijs voor oud-Texelaar op internationaal documentairefestival

Oud-Texelaar Daan Bol wilde aanvankelijk een documentaire maken over een jonge popband buiten de Randstad.

Door omstandigheden werd het echter een documentaire over depressie bij jongeren. Het resultaat viel vorige week in de prijzen bij het IDFA, het internationaal documentairefestival in Amsterdam. De film van Bol, die opgroeide op het eiland, werd uitgeroepen tot beste kinderdocumentaire van 2016.

Bol en zijn collega's volgen in de documentaire de pubers Sia Winkelmolen, Bas Hatfield en Vince van de Poel uit Sittard die samen de band Morganas Illusion vormen. Voordat de opnames van start gingen, bleek Sia te zijn getroffen door een depressie. Bol: "Dat was heftig. We hebben daarna de tijd genomen, uitgebreid met de familie gesproken en uiteindelijk besloten dat we zouden gaan filmen. De depressie zou een onderdeel worden van de documentaire."

In totaal kwamen er zeven draaidagen over een periode van een half jaar, waarbij de oud-Texelaar de jongens volgde. Het leverde bijna twintig uur aan beeldmateriaal op, waaruit een documentaire van 25 minuten werd gesneden. De jongens vertellen voor de camera openhartig over de depressie en de gevolgen die het heeft voor hun onderlinge vriendschap en de band. Bol brengt eveneens in beeld welke helende werking muziek en vriendschap kunnen hebben voor iemand met een depressie.

De drie jongens waren afgelopen week aanwezig tijdens het IDFA. Volgens Bol is het na het filmen beter gegaan met Sia, maar is hij nog niet van de ziekte verlost. Bol vindt het een eer dat de documentaire een IDFA Award heeft gewonnen. Dat betekent naar alle verwachting dat de documentaire (Rocknrollers) naar het buitenland gaat. De komende tijd is hij te zien in diverse bioscopen en volgend jaar op televisie bij de VPRO.

Bol, die in 2002 zijn diploma haalde aan de OSG in Den Burg, studeerde in eerste instantie communicatiewetenschappen in Amsterdam en ging later naar de kunstacademie in Utrecht waar hij zich bekwaamde in het maken van documentaires. De passie daarvoor ontstond tijdens een stage die hij voor communicatiewetenschappen liep. Bol maakte onder meer de TV-serie Bikkels voor de VPRO en won in 2012 een prijs op het Nederlands Filmfestival met de documentaire 'Niet op Meisjes'. Momenteel werkt hij aan een jeugdserie waarin vijf jongeren worden gefilmd die aan obesitas lijden. Gevolgd wordt hoe zij daarmee omgaan.