Johnny Rep, tweede van links, tijdens de Johnny Rep Classic in 2015.
Johnny Rep, tweede van links, tijdens de Johnny Rep Classic in 2015. Foto:

Johnny Rep; Hoeren en snoeren

"De hevige regenval bemoeilijkt het zicht. We rijden kilometers lang tussen schapen op een ondergescheten, kletsnatte dijk. De stront vliegt om m'n oren. Als ik me even terug laat zakken hoor ik dat Klok (Henk-Jan red.), met Rep in zijn wiel, heeft moeten lossen. Ze zijn ergens afgeslagen, zegt iemand, eigenlijk al na een paar kilometer."

Het is zomaar een passage uit het boek "Buitenbeentje", het boek dat Mark van den Heuvel geschreven heeft over Johnny Rep ter ere van diens 65-ste verjaardag. Thomas Dekker-achtige onthullingen staan er misschien niet in, het boek verveelt geen moment. Dat Johhny het boek zelf "Hoeren en snoeren" wilde noemen zegt eigenlijk al genoeg. In het boek alcohol, hoeren, gestrande huwelijken, zwartgeldaffaires en zelfs doping, maar ook ruimte voor prachtige voetbalavonturen van de Nederlandse topscoorder aller tijden op WK-einderonden. Zijn favoriete voetbaljaren beleefde hij in Frankrijk, bij SC Bastia en AS Saint-Étienne. Wordt er in Nederland nog wel eens schamperend gedaan over Johnny Rep, in Frankrijk wordt hij nog altijd als een held ontvangen. Klok vertelt daarover in het boek: "We gingen naar de competitiewedstrijd Saint-Etienne - Bastia. Het stadion zat bomvol. Saint-Etienne leeft weer een beetje tegenwoordig, er zaten 40.000 mensen op de tribunes geloof ik. Wij zaten op het ereterras, met onze naam op de stoel. Voor de wedstrijd werd Johnny geëerd. Hij stond een beetje schichtig op het veld en toen begonnen ze, a capella van alle kanten, Johnny Rep! Johhny Rep! Johnny Rep te scanderen, van tribune naar tribune. Iedereen deed mee, zowel de supporters van Saint-Etienne als die van Bastia. Het gezang hield minuten lang aan."

Niet alleen Texelaar en goede vriend Henk-Jan Klok komt uitgebreid aan het woord, ook boezemvriend Theun de Winter kan niet ontbreken in het boek dat moet gelden als het enige echte Johnny Rep-boek. Buitenbeentje start bij de Johnny Rep Classic in 2015 en eindigt bij de editie van het jaar daarop. In dat jaar reist Van den Heuvel Johnny overal achterna. Goudhaantje, de bijnaam die Rep tegen wil en dank kreeg opgespeld, nodigde de schrijver bijvoorbeeld veelvuldig uit in Spanje, in Torremolinos waar zijn vriendin Annabel een restaurant heeft. Van den Heuvel weet de juiste snaar te raken, want Rep is openhartig en schuwt ook de lastige kanten van zijn leven niet. Zijn omgang met vrouwen kostte hem twee huwelijken, bovendien leidde het op Corsica, bij Bastia, ook nog tot wat anders. "Op Corsica heeft zo'n maffiafiguur wel eens met een pistool op mijn voordeur staan bonken, omdat ik met z'n meisje naar bed was geweest.... ...Ja, toen heb ik hem wel even geknepen. Want van dat meisje klopte allemaal wel. En zoiets wordt op Corsica niet licht opgevat." Buitenbeentje is een ideaal boek voor een regenachtige zondag of een zomermiddag op het strand. Het neemt je mee in een wereld die je normaal alleen op de televisie ziet. Wielertaferelen zijn het niet, maar ook de voetbalsport ontkwam niet aan doping. "Nee, ik heb nooit een speciaal dopingprogramma gevolgd, zoals is gesuggereerd, maar voor belangrijke Europacupwedstrijden vroeg ik wel eens aan de dok of hij nog wat voor me had. Het werd je niet opgedrongen...        ...Bij Saint-Etienne waren ze alweer een stukje verder wat dat betreft. Daar lagen de voetballers, net als die wielrenners, aan het infuus daags voor een belangrijke wedstrijd. Ik heb daar niet aan meegedaan. Ik had een hekel aan bloedprikken."

Het boek vertelt over de zwembadaffaire van 1974, volgens Rep slechts het topje van de ijsberg, over hoe prins Willem-Alexander tijdens een voetbalpartijtje behoorlijk hard onderuit gehaald werd, hoe de nodige alcohol werd genuttigd en hoe hij zijn rust terugvond in de relatie met Annabel. Met de nodige aandacht voor Texel, een aanrader voor iedere sportliefhebber.

Het boek is voor €19,99 te verkrijgen in de boekhandels. Zaterdag signeert Johnny het boek van 16:00 uur tot 17:30 uur in café De Slock aan de Parkstraat in Den Burg, vanaf 21:00 is er een signeersessie in Eetcafé Sjans in de Dorpsstraat van De Koog. Daar wordt vanaf 22:00 uur 'De grote voetbalquiz' gehouden. Aansluitend is er nog een optreden van de Texelse formatie Gone to the Beach.