Cultuur in Den Burg: aandacht voor Ouwe Sunderklaas.
Cultuur in Den Burg: aandacht voor Ouwe Sunderklaas. Foto: Gerard Timmerman

Den Burg wil eigen dorpshuis

Een eigen dorpshuis voor Den Burg, ruimte voor theatervoorstellingen, aandacht voor Ouwe Sunderklaas en meer initiatieven op buurtniveau.

Het waren een aantal ideeën en wensen die dinsdagavond naar voren kwamen tijdens een bijeenkomst van de gemeente en de dorpscommissie van Den Burg over de nieuwe cultuurvisie voor Texel. Medewerkers van de gemeente presenteerden in de Buureton een beleidsschets van de nieuwe cultuurvisie, maar wilden vooral horen welke ideeën er onder inwoners van Den Burg leven.

Dat leverde meerdere keren de opmerking op dat een eigen dorpshuis voor Den Burg geen verkeerd idee zou zijn. Dan het liefst in het centrum. Het leverde vanuit de gemeente de vraag op aan de zaal om dan ook eens na te denken over het vermarkten van een dergelijke ruimte, zodat het financieel haalbaar is. Er werd onder meer geopperd dat de voormalige Oranjeboom (waarin de al bijna twee jaar gesloten Chinees zit) aan de Groeneplaats wel een geschikte ruimte voor activiteiten in Den Burg zou zijn.

De vraag om een dorpshuis kwam onder meer tevoorschijn uit de wetenschap dat de Burgemeester De Koninghal (waarin een podium zit) op termijn gaat verdwijnen. Er is daarom gevraagd om behoud van een ruimte waarin theatervoorstellingen mogelijk blijven.

Eenzelfde vraag was er voor een eigen ruimte voor Ouwe Sunderklaas in Den Burg. Vorig jaar werd die vraag opgelost met een Speulerscafé in de bioscoop waar speulers na afloop onderling bijeen kwamen om met elkaar de uitslag te vernemen. Andere wensen die tijdens de bijeenkomst geopperd werden: een evenement waar het Texels dialect centraal staat, een festival met klassieke muziek, een kunstenmuseum, een ambachtscentrum en er werd geopperd om op buurtniveau meer met elkaar te doen op cultureel gebied.

De presentatie van de beleidsschets leerde dat de begrippen 'welzijn', 'werk' en 'waarde' een belangrijke rol gaan spelen in de nieuwe cultuurvisie. De gemeente maakt de komende tijd een ronde langs de dorpen om te horen welke ideeën er allemaal leven voor cultuur.