Houtkachel wijk ''99" wordt ontmanteld

De houtkachel van Texel Energie waarmee woningen van wijk de "99" in Den Burg worden verwarmd verdwijnt weer. De vergunning die de gemeente in 2011 verleende en die per 1 december afloopt, wordt niet verlengd.

Het betrof een pilot voor een periode van vijf jaar. Hiervan heeft de kachel er ongeveer de helft gebrand. De eerste tweeënhalf jaar ging verloren door onder meer discussie over de houtkachel en ook de bezwaarprocedure vertraagde komst. Gevolg van het uitstel was onder meer dat een berg houtchips (snippers) uit de Dennen die als brandstof was bestemd, niet kon worden gebruikt. Ook toen de kachel eenmaal was geplaatst, ging het niet van een leien dakje. De ambitie om met hout van het eiland warmte op te wekken, bracht complicaties met zich mee. "Het bleek in de praktijk lastig omdat het hout niet droog genoeg was", vertelt Leo Timmers, president-commissaris van Texel Energie, die overigens niet bij het voortraject van de houtkachel betrokken was. Dat betekende onder meer dat hout van gekapte stammen uit het bos aan de Pelikaanweg, niet kan worden gebruikt. Voor dit hout wordt een andere bestemming gezocht. Als vervangende brandstof werden pelletkorrels ingekocht. Maar ook dit bleek lastiger dan gedacht. Om onder de uitstootnormen te blijven moeten die het juiste certificaat hebben. Dat bleek een hele uitzoekerij. "Al met al is het voor TexelEnergie geen winstgevend verhaal gebleken", noemt Timmers een voorname reden om bij de gemeente niet aan te dringen op verlenging. Ook weerstand uit de buurt tegen de houtkachel moedigde niet aan ermee verder te gaan. Wat volgens Timmers niet betekent dat de pilot mislukt is. "We hebben er wel veel van opgestoken. Vorige week hebben we er nog een verhaal over gehouden op de Energiebeurs "Hier opgewekt" in Den Haag en onze ervaringen gedeeld met anderen. Of het voor Texel toekomst heeft hangt helemaal van de toepassing af. Hier stond de kachel wat verder weg bij de woningen en werd op een bestaand systeem voor blokverwarming aangesloten. Als het systeem compacter zou zijn, bij een nieuw project, biedt het wellicht wel mogelijkheden."

De bewoners van de "99" hoeven niet in de kou te zitten. De bestaande gaskachels nemen de levering van de warmte voor honderd procent over. Bewoners merken er volgens verhuurder Woontij niets van, ook de facturering van voorschotten en de jaarafrekening blijft hetzelfde. De komende periode vinden werkzaamheden plaats om de houtkachel te verwijderen. Het plantsoen zal in overleg met de gemeente in de oude staat worden hersteld.

Woontij doet de komende maanden onderzoek naar twee scenario's. Het eerste is vernieuwen en optimaliseren van de blokverwarming. Tweede is de woningen te voorzien van individuele Hr-ketels. Van beide systemen worden de voor- en nadelen met elkaar vergeleken.

Dinsdag 29 november houdt TexelEnergie de Algemene Ledenvergadering in Klif 12. Hierover meer op pagina 2.