Nel van Ockenburg met Nicolette van Kooten en Willeke Heersink van Voeten op Texel.
Nel van Ockenburg met Nicolette van Kooten en Willeke Heersink van Voeten op Texel. Foto: Gerard Timmerman

"Voeten op Texel" krijgt als eerste keurmerk "Dementievriendelijk"

Podologiepraktijk Voeten op Texel aan de Zanddijk in Eierland heeft als eerste in de regio het certificaat Dementievriendelijk ontvangen. Dat gebeurde maandag tijdens een korte plechtigheid.

Nicolette van Kooten en Willeke Heersink van de praktijk kregen het certificaat uit handen van Nel van Okcenburg, voorzitter van Alzheimer Nederland Noord-Holland Noord. Voeten op Texel is een praktijk voor podotherapie en pedicure. "Het is onze passie om iedereen zo optimaal mogelijk te laten lopen. Dat doen we bijvoorbeeld door zolen te maken, maar ook door adviezen te geven over hoe de voeten het beste verzorgd kunnen worden. Juist mensen met dementie hebben minder zorg voor hun voeten en voor de naasten heeft de voetenzorg vaak ook geen prioriteit. Wij nemen deze taak graag over, kijken, luisteren en vullen aan daar waar dat wenselijk is. Het is ook een kwestie van wat meer tijd inruimen voor mensen met dementie." Ze volgden de training "Hoe omgaan met dementie." Dat kan gratis via de website www.samendementievriendelijk.nl. Die leert onder meer hoe je contact maakt met iemand die dementie heeft en hoe je hem of haar kan helpen. Bijvoorbeeld in een winkel of op straat. Deze website biedt ook informatie voor bedrijven over de omgang met klanten met dementie. Met vragen of je bedrijf of organisatie dementievriendelijk is en tips en trainingen voor medewerkers hoe om te gaan met klanten met dementie. Geruststellen, oogcontact maken en meedenken zijn hierbij sleutelbegrippen.

De overhandiging gebeurde in het bijzijn van vrijwilligers van Alzheimer Café Texel. Dit bestaat inmiddels tien jaar. De bijeenkomsten die maandelijks in de Buureton worden gehouden, waarbij steeds een ander thema wordt besproken en deskundigen worden uitgenodigd, worden goed bezocht. Zo levert het een bijdrage aan het bespreekbaar maken van dementie en tevens nuttige informatie, ook voor de naasten. Vanaf de overkant wordt zelfs met enige jaloezie naar het Texelse café gekeken. Voor vergelijkbare bijeenkomsten, bijvoorbeeld in Den Helder, is de belangstelling een stuk minder.

Liesbeth Rijk, Margreet Berndsen en andere vrijwilligers kregen veel lof toegezwaaid. Ook door Nicolette van Kooten, die de borrel na afloop opdroeg aan het Alzheimer Café. "De vrijwilligers doen het allemaal voor liefdewerk, oud papier. Het zijn echte kanjers." In ruil kreeg ze de film "Uitgetekend", het document over Antoon Goes, waarvan nu ook een Engelse versie is.