Gelein Jansen, Erik Hooijschuur, Bert Nederlof en Niek Welboren bij het eerste bordje van de historische route.
Gelein Jansen, Erik Hooijschuur, Bert Nederlof en Niek Welboren bij het eerste bordje van de historische route. Foto: Jeroen van Hattum

Bordjes voor panden met een verhaal

'Gebouwen met een verhaal' in De Cocksdorp en Eierland worden de komende tijd voorzien van bordjes met daarop informatie over de panden. Het moet toeristen meer inzicht geven in de historie van het gebied.

Het eerste bord werd woensdagmiddag onthuld. Het staat bij het huis van de familie Van den Bent aan de Kikkertstraat waar in 1913 Frans Keidel zich als dokter vestigde. Gelein Jansen, Niek Welboren, Bert Nederlof en Erik Hooijschuur (voorzitter van de dorpscommissie) waren aanwezig bij de onthulling.

Het bord beschrijft hoe Frans Keidel in 1913 de eerste huisarts van de Noordkop werd. Voor die tijd hadden De Cocksdorp en Eierland nog geen eigen huisartsenpraktijk. Keidel, naar wie een plein in het dorp is vernoemd, zou 27 jaar lang huisarts in De Cocksdorp blijven. Na hem woonde onder andere dokter Roelf Siebinga in de dokterswoning en in 1983 nam Robbert van den Bent er zijn intrek. De praktijk van hem en Frank Haasdijk ging in 2006 uit de woning en kwam verderop in de straat in de voormalige slagerij van Siep en Regien de Boer.

Bedoeling is dat er tientallen van dergelijke borden worden geplaatst. Het is een initiatief van de dorpscommissie. Het plan lag al een aantal jaar in de week. Een paar maanden geleden werd het nieuw leven ingeblazen, waarna het tot realisatie kwam. Gelein Jansen, geboren in Eierland, schreef de teksten en sportjournalist Bert Nederlof, die in Midden-Eierland woont, maakte er korte teksten voor op de borden van. Op het moment zijn er 31 borden in aantocht en mogelijk volgen nog meer panden.

Het initiatief is te vergelijken met de tientallen gevelborden die sinds 2003 op gevels in Den Hoorn prijken. Daar was het destijds Piet Schneider die het initiatief nam om de historie van het dorp met behulp van borden levend en tastbaar te maken. Daar werd het betaald met geld dat het college aan de dorpscommissie had gedoneerd voor een eigen initiatief in het dorp en zo ging het ook in De Cocksdorp en Eierland.

Niek Welboren uit Zuid-Eierland zorgde er tijdens de ontwikkeling van het project voor dat het hele eiland in beeld bleef en dat de wereld niet spreekwoordelijk gezegd pas "Boven de Rügediek" begon. "De aanleg van de polder Eierland is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van Texel, maar je merkt vaak dat veel toeristen dat niet weten. Dat moeten we dus ook laten zien."

Op het bordje bij Van den Bent is te lezen hoe in 1630 een dijk werd aangelegd tussen de duinen van De Koog en het voormalige eilandje Eyerland, waarna zich aan de oostkant van de zanddijk een kwelder ontwikkelde. In 1835 werd deze kwelder (Buitenveld geheten) aan de oostzijde bedijkt waarna het ontstaan van de polder Eierland een feit was. De komende tijd worden van de vuurtoren tot boerderij Hunsingo borden geplaatst. De palen staan er al. "Daarvoor is Martin van der Werve twee dagen op pad geweest", vertelt Tom Steenvoorden, één van de drijvende krachten achter de borden.

Op de website www.decocksdorp.info komen de langere teksten van Jansen te staan inclusief foto's van vroeger, zodat mensen zich goed een beeld kunnen vormen. Dat wordt allemaal bijgehouden door Carst Komdeur uit Oudeschild. Volgens Jansen is de leeftijd van de gebouwen niet van belang. "Het gaat om het verhaal dat erbij hoort."