Esther en Norbert Dekker bij de resterende doorgang van het grasveldje achter de Ploosterstraat naar de grond achter hun huis.
Esther en Norbert Dekker bij de resterende doorgang van het grasveldje achter de Ploosterstraat naar de grond achter hun huis. Foto: Jeroen van Hattum

Schuurtjes staan doorgang auto in de weg

Noem het gerust een complexe situatie: Norbert en Esther Dekker van bed- and breakfast De Moerbei aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp willen achter hun huis een paar parkeerplaatsen voor hun gasten realiseren, maar ze kunnen er eigenlijk niet bij.

De grond achter hun huis grenst aan een stuk openbaar terrein achter huizen van Woontij aan de Ploosterstraat. Daar staan meerdere schuurtjes en schuttingen en die staan wat verder naar achteren dan bedoeld. De doorgang op het openbaar terrein tot de grond van de familie Dekker is daardoor te smal is om auto's overheen te laten rijden naar hun grond. Aan de ene kant staan schuurtjes, aan de andere kant ligt een stuk grond van de buren van de familie Dekker.

Die situatie was de afgelopen jaren geen punt, totdat de familie Dekker in het voorjaar het huis van de familie Pop aan de Kikkertstraat kocht en er een bed- and breakfast met drie kamers begon. De familie Dekker zegt vier parkeerplaatsen op de eigen grond te willen maken, zodat de auto's van hun gasten niet op openbare parkeerplaatsen in het dorp hoeven te staan. "De parkeerdruk in de Kikkertstraat is toch al hoog, vooral in het weekend", vertelt Dekker. "De meeste gasten komen om te fietsen, dus zij laten de auto vaak staan en daar willen we ondernemers in de Kikkertstraat niet mee belasten." Aan de voorzijde van het huis is één parkeerplaats en meer is daar volgens Dekker geen optie.

Pogingen om wat te doen aan de situatie hebben volgens Dekker tot nu toe weinig resultaat opgeleverd. Het werd volgens hem eerder lastiger, omdat de bestemming van het openbaar terrein vorige week bij de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan van De Cocksdorp werd veranderd van 'verkeer en verblijf' naar 'groen' waarbij parkeervoorzieningen ondergeschikt mogelijk zijn. Volgens het college doet dat meer recht aan het driehoekige grasveldje tussen de Ploosterstraat en de Kikkertstraat. De familie Dekker diende een zienswijze in tegen de bestemmingsverandering, maar die werd afgewezen.

Het complexe aan de zaak is dat Dekker verschillende antwoorden van de gemeente kreeg op de vraag hoe om te gaan met het parkeren bij bed- and breakfast. Volgens de reactie van het college op de zienswijze moeten nieuwe logies met ontbijt conform de Nota Parkeernormen Texel 2015 voldoen aan een parkeereis van 0,6 parkeerplaats per kamer. Als dat niet lukt, kan de aanvrager aan de normen voldoen door de parkeereis af te kopen door €6425,- per parkeerplaats in het parkeerfonds van de gemeente te storten. Wethouder Frank Kingma zei vorige week tijdens de raadsvergadering na vragen van raadsleden dat nieuwe bed- and breakfasts de parkeereisen niet hoeven af te kopen. Dekker: 'Zeg mij maar wat het juiste antwoord is? Ik ben alleen niet van plan om parkeerplaatsen te gaan afkopen, terwijl ik zelf grond heb waar ik ze kan realiseren, maar daar niet bij kan komen omdat schuren van anderen te ver naar achteren staan." De politieke partijen gaven het college tijdens de raadsvergadering de opdracht om met Dekker te gaan praten. Hij zegt graag tot een oplossing te willen komen waarin iedereen zich kan vinden. "We hopen dat het voor het einde van het jaar allemaal goedkomt, omdat volgend jaar het parkeervignet overal geldig wordt."

De gemeente was gisteren nog niet in de gelegenheid te reageren. Directeur Jan van Andel van Woontij zei desgevraagd de indruk te hebben dat de schuurtjes iets te ver naar achteren staan. Volgens hem is dat echter een zaak tussen gemeente en bewoner. Volgens hem is het wel de vraag in hoeverre het wenselijk is het stukje groen te gebruiken als een toerit. "Ik denk dat het verstandig is als de buurt daar de hoofden bij elkaar steekt om te zien wat er met het terrein mogelijk is."