Robbin van der Ster, thuis in de keuken van zijn woning in Den Burg.
Robbin van der Ster, thuis in de keuken van zijn woning in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Ik heb me gewoon

gedragen zoals ik ben'

Het begon als een grap bij de Gamma in Den Burg. Collega Patrick Pronk zei tegen Robbin van der Ster dat het TV-programma The Undateables van BNN misschien wel iets voor hem zou zijn. Het resultaat is vanaf komende dinsdag op televisie te zien.

Patrick zorgde ervoor dat de gegevens van Robbin bij BNN terecht kwamen, waarna op een gegeven moment het balletje begon te rollen. Robbin: "Ze wilden van het programma graag een gesprek met me hebben via Skype om te zien hoe ik overkwam." Robbin deed niet anders dan hij normaal doet en kwam tijdens het gesprek enthousiast en goedlachs over. "Daarna zijn ze nog een keer bij mij thuis geweest en vervolgens kreeg ik van BNN te horen dat ze me graag in het programma wilden hebben. Dat had ik dus echt niet verwacht, ik vond het al een hele eer dat ze met me wilden praten en bij me langs waren geweest."

BNN liet er geen gras over groeien en voor Robbin er erg in had, zat er al een relatiedeskundige bij hem aan tafel. The Undateables is een programma voor mensen die veelal als gevolg van een handicap moeite hebben een relatie met een ander aan te knopen. "Terwijl je wel op een leeftijd komt dat je mensen om je heen relaties ziet aangaan en kinderen ziet krijgen", vertelt Robbin (28) die sinds zijn geboorte halfzijdig verlamd is en een lichte verstandelijke beperking heeft.

De relatiedeskundige had goed nieuws: er was een dame die interesse had in een date met Robbin. Het leidde tot een gezamenlijk bezoek aan Ecomare en er werden diverse opnames van Robbin op het eiland gemaakt. Op geheel eigen wijze verkondigde hij voor de camera bij het zoeken naar een vriendin graag hoog in te zetten, een uitspraak die hij vorige week bij het TV-programma De Wereld Draait Door vrolijk voor zijn kiezen kreeg. Lachend: "Ik dacht, wat heb ik nou toch weer voor de camera gezegd."

Serieuze zaken kwamen eveneens voorbij tijdens het filmen. Ze liet Robbin voor de camera zien prima op zichzelf te kunnen wonen in zijn huis in Den Burg en ook voor zijn eten en bijvoorbeeld het strijken van de was te kunnen zorgen. Er werd gefilmd op zijn werk en zijn eigen aangepaste wagen mocht niet op beeld ontbreken. Wat hij extra leuk vond om te horen was dat medewerkers van BNN in Hilversum hadden geloot wie er bij hem mocht komen filmen. "Een geluidsman vertelde me dat hij energie kreeg van hoe ik was en wat ik deed. Nou, ik heb me gewoon gedragen zoals ik ben."

Na de eerste date volgde nog een tweede date met een andere dame. Ook redelijk onverwacht voor Robbin. "Ik moest even voor een uurtje naar Den Helder komen, maar wel met een extra T-shirt bij me. Diezelfde dag nog ben ik met mijn nieuwe date naar Madame Tussauds in Amsterdam geweest." Over hoe de dates zijn verlopen, houdt Robbin zich bewust in het midden. Matthijs van Nieuwkerk legde hem die vraag vorige week ook al voor tijdens De Wereld Draait Door, maar kreeg van Robbin eveneens niet meer te horen dan dat hij maar moest kijken.

Volgens Robbin was het prettig werken met BNN. Het zou via The Undateables een kleine stap kunnen zijn om iemand als een rariteit neer te zetten, maar dat gebeurde niet. "Je werd met respect behandeld." Wat het allemaal geworden is, is vanaf komende dinsdag te zien op NPO3 als de eerste aflevering wordt uitgezonden. The Undateables begint om 21.15 uur.