Ben, Hugo en Adri Rentenaar in de showroom tussen nieuw en oud.
Ben, Hugo en Adri Rentenaar in de showroom tussen nieuw en oud. Foto: Job Schepers

Rentenaar, 80 jaar gestoeld op continuïteit

Veel is in deze krant gezegd en geschreven over garage Rentenaar aan de Bernhardlaan in Den Burg. Het bedrijf is al toe aan haar derde generatie en bestaat morgen tachtig jaar. De zoveelste mijlpaal van een echt familiebedrijf dat haar historie kent in Oosterend.

"Nog steeds ga ik iedere dag met veel plezier aan het werk. De verhuizing in 2009 is natuurlijk een enorm belangrijke stap geweest voor de continuïteit van ons bedrijf", vertelt eigenaar Ben Rentenaar. Wat in 1936 begon met de smederij van zijn opa Sijvert Rentenaar, ontwikkelde zich in tachtig jaar tot de garage zoals we die nu kennen. Niet alleen met nieuwe auto's en occasions, maar ook met de verhuur van (elektrische) auto's, personenbussen en verhuisbussen. Een bedrijf dat altijd voorop heeft willen lopen. Zo was het garage Rentenaar die in 2010 de primeur had met de eerste elektrische auto op Texel. "Ontwikkeling is vooruitgang. Natuurlijk moeten we het vooral van Texelaars hebben, maar ook toeristen weten ons goed te vinden, zo komen er veel Duitsers bij ons langs. Of het nou gaat om een kapotte koplamp of de huur van een auto."

Ontwikkeling

Het bedrijf maakte een opvallend verloop door. Van smederij werd het bedrijf in de loop der jaren ook actief op het gebied van elektra, riolering, waterleiding, gas en sanitair. Pas na dat Sijvert het bedrijf in 1973 overdeed aan zoon Adri ging het bedrijf zich richten op auto's. Na jarenlang subdealer geweest te zijn, mocht het zich vanaf 1985 officieel Opel-dealer noemen. Sinds 2009 is de dagelijkse leiding in handen van Ben Rentenaar en worden niet alleen Opels gerepareerd. "Men kan hier met alle merken terecht", legt hij uit. Of het nou gaat om de aanschaf van een nieuwe auto, onderhoud of de opslag van winterbanden, bij Ben en zijn team is men aan het juiste adres.

"Continuïteit vinden we erg belangrijk en dat gaat erg goed. De wereld is natuurlijk totaal veranderd. Was je vroeger vooral met gereedschap aan het werk, tegenwoordig lees je de auto uit met de computer, al zijn er veel zaken die nog altijd met de hand gebeuren. Vroeger reviseerde je nog wel eens een dynamo, tegenwoordig vervang je die goedkoper. Daarnaast hebben we op het gebied van duurzaamheid enorme stappen gemaakt. Niet alleen met de elektrische auto's, ook wanneer het gaat om het opvangen van vloeistoffen, zoals oude olie bijvoorbeeld." De stap naar Den Burg zorgde ervoor dat garage Rentenaar kon doorgroeien tot het bedrijf zoals we dat vandaag de dag kennen. Een ruime showroom en dito werkplaats met vier bruggen, zorgt ervoor dat er snel geschakeld kan worden. Ben doet dat samen met vier collega's. "We hebben destijds goed gekozen. We hadden twee opties. Of nieuwbouw op de oude locatie of verhuizen. Daar hadden we geen enkele ruimte om uit te breiden en dus was de keuze vrij snel gemaakt. Het is prachtig dat het bedrijf zich al drie generaties doorontwikkelt. Je moet steeds bezig zijn om jezelf te verbeteren. Daarvoor volgen we regelmatig cursussen. De ontwikkelingen op autogebied maken dat ook noodzakelijk."

Ben heeft zijn pad altijd nauwkeurig uitgestippeld. Na het halen van de nodige papieren heeft hij bij andere bedrijven ervaring opgedaan om daarna het bedrijf van zijn vader over te nemen. Op de vraag wat er in de toekomst nog te winnen is, moet Ben even nadenken. "De continuïteit natuurlijk. Verder denk ik dat we op de goede weg zijn. Je moet iedere dag hard blijven werken om de klanten tevreden te houden. Daarom denk je mee met de klanten. Iedere klant is anders en verdient dus zijn of haar eigen aanpak. Daar doen we elke dag ons best voor."