Gelederen gesloten, zonder Duindorp

Het bericht van Stichting Duindorp dat de gelederen bij Planet Texel De Koog weer gesloten zijn heeft verbazing gewekt bij de andere partijen. In een uitgebreide Raadsinformatiebrief laat wethouder Eric Hercules weten dat Stichting Duindorp er eenzijdig is uitgestapt en dat de samenwerking daarmee beëindigd is. De Texelse Courant had de berichtgeving op basis van een persbericht van stichting Duindorp geschreven. Deze informatie blijkt dus onjuist.

"Er is de afgelopen weken nogal wat informatie over de samenwerking tussen de gemeente en bewoners en ondernemers in De Koog gewisseld. In de raadscommissie, de media en elders. Daar zat niet altijd even feitelijke informatie bij, waardoor er helaas verschillende beelden zijn ontstaan. Feit is dat de Stichting Duindorp Texel enkele weken geleden haar lidmaatschap heeft beëindigd van de werkgroep die bezig is met het uitvoeren van 'Werk aan De Koog'. Onlangs verzocht de Stichting Duindorp Texel om opnieuw lid te mogen worden van de werkgroep, waarin naast de gemeente ook TOP Texel, de Dorpscommissie De Koog en de verenigde ondernemers uit de Dorpsstraat (waaronder HEK) zitting hebben." Met deze woorden aan de gehele raad laat Hercules weinig misverstanden over de situatie over.

Naar aanleiding van onderlinge gesprekken in de werkgroep is er een mail naar Stichting Duindorp gegaan. Hierin onder meer de volgende punten: Stichting Duindorp Texel heeft zich op eigen initiatief teruggetrokken uit de werkgroep en daarmee de samenwerking beëindigd. Door die actie is ook de samenwerkingsovereenkomst die daartoe opgesteld was ontbonden; de werkgroep functioneert met de huidige leden (naast gemeente, TOP, DC en ondernemers Dorpsstraat); andere leden die (organisaties van) achterbannen vertegenwoordigen uit De Koog zijn in principe welkom in de werkgroep; de Stichting Duindorp heeft geen achterban; de Dorpscommissie is rechtstreeks vertegenwoordigd in de werkgroep; alleen de Ondernemersvereniging Koog aan Zee laat zich nog vertegenwoordigen door de Stichting Duindorp; de Stichting Duindorp heeft daardoor geen toegevoegde waarde; wij geven er de voorkeur aan dat de ondernemersvereniging De Koog aan Zee ook rechtstreeks vertegenwoordigd wordt en het verzoek van Stichting Duindorp om toe te treden tot de werkgroep wordt niet gehonoreerd.

"Aanvankelijk leek de Stichting ook een goede vertegenwoordiger te zijn van alle groeperingen in De Koog, ondernemers en bewoners, en daardoor een uitstekende partij om draagvlak en communicatie te verzorgen voor alle mooie plannen om een kwaliteitsslag in De Koog te maken. Helaas is gebleken dat de Stichting die rol niet heeft kunnen spelen", schrijft Eric hercules.