De vervuiling van de oude vuilnisbelt kwam al vaker te sprake.
De vervuiling van de oude vuilnisbelt kwam al vaker te sprake. Foto: Gerard Timmerman

Zorg over roofvogels en verwilderde katten

Keren de schapen terug op De Mok? Hoe zit het met de vervuilde sloten bij de vuilnisbelt? En hoe zit het met de 100 kilometer moutainbikeroute? Het zijn zo maar een aantal vragen die donderdagavond ter sprake kwamen tijdens de klankbordavond van nationaal park Duinen van Texel (npDvT).

De opkomst in het gemeentehuis was mager, ondanks het belang van de verschillende onderwerpen (zie voor de Mokkwestie pagina 10). Jan-Willem Bakker van schapenboerderij uitte zijn zorgen over de grondverontreiniging bij de oude vuilnisbelt. "Daar is geen verlichting nodig, de sloten geven daar vanzelf licht." De schapenboer heeft monsters laten nemen, waarvan de resultaten deze week verwacht worden. Han Lindeboom, voorzitter npDvT gaf aan geïnteresseerd te zijn in de resultaten, maar gaf aan dat er al veel onderzoek gedaan is. De waarden van de meeste stoffen zaten onder de grens. Er is een hoge dosis kwik gemeten, maar de kans is groot dat dat afkomstig is van een toenmalige bollenakker die vlakbij lag. Verder wordt er een hoog ammoniumgehalte gemeten. In de toekomst is het verstandig om te voorkomen dat er minder regenwater door de oude vuilnisbelt loopt. Beter afdekken met een hardere laag zou hier aan bij kunnen dragen. Een ander blijvend probleem zijn de verwilderde katten in het duingebied. Het aantal wordt door Lindeboom geschat op 100 tot 150, volgens Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum een voorzichtige schatting. De katten vormen een bedreiging voor diverse vogels en knaagdieren, waaronder de bedreigde Noordse Woelmuis. Het afschieten en zelfs het vangen van deze katten is verboden en dus hebben de verwilderde dieren vrij spel. Uit beelden van de bewegingscamera blijkt bovendien dat er katten met kittens rondlopen, waaruit afgeleid kan worden dat het dier uitstekend gedijt. Aangezien de duinen het broedgebied zijn voor veel op de grond nestelende vogels, zijn de katten een grote bedreiging. Het bestuur van NpDvT zal de kwestie dan ook nogmaals onder de aandacht brengen bij de provincie.

Ter sprake kwam dus ook de mountainbikeroute. Een wens van het Nationaal Park. "Wij willen de moutainbikers uit bepaalde stukken natuur halen, maar dan moet je wel een alternatief bieden. Dat hopen wij voor elkaar te krijgen met de route van 100 kilometer. We kregen ook een vergunning, maar er is bezwaar ingediend door Natuurbelang uit Heemstede. Het bezwaar is ontvankelijk verklaard omdat ook zij actief zijn in een duingebied en ook dat Nederlandse duinen zijn", vertelde Lindeboom. Volgens Natuurbelang zijn er inmiddels door de provincie aanvullende vragen gesteld en komen zij alleen maar op voor de bescherming van de natuur.

Willem Bakker van Spyk uitte zijn zorg over het groot aantal roofvogels die met name een bedreiging vormen voor de grutto, een bedreigde vogel. "Het beleid van het nationaal park staat haaks op het weidevogelbeheer. Er moet een no-fly zone komen voor roofvogels in de broedperiode. Dit kan middels afschieten, knalapparaten en eieren uithalen. Het is tijd voor onorthodoxe maatregelen. Late maaidata en nestbescherming, beheervergoeding is belastinggeld, op deze manier is dat weggegooid geld", sprak hij fel. Vogeldeskundigen geven aan dat het aantal roofvogelwaarnemingen inderdaad is toegenomen, maar stellen ook dat het niet de enige oorzaak is voor de bedreigde weidevogels. "De aaneengesloten weiden waar niet gemaaid wordt, zijn te laag in aantal en oppervlak. De andere weilanden worden te intensief gebruikt", legde Marc Plomp uit .