Ingeborg Noordam (31)en Ernst Weijschede (33)  in de lounge van het hotel
Ingeborg Noordam (31)en Ernst Weijschede (33) in de lounge van het hotel Foto: Job Schepers

Enthousiaste ondernemers onder aan de dijk

Hotel Prins Hendrik, sinds 1911 een begrip aan de Waddendijk. Met twintig kamers is Prins Hendrik een populair toevluchtsoord voor vogelaars. Maar het hotel heeft veel meer te bieden, zo blijkt in een gesprek met Ernst Weijschede (33) en Ingeborg Noordam (31). Sinds januari zwaait het stel de scepter in het hotel onder de rook van natuurgebied Utopia.

Het stel kwam begin dit jaar over uit Breda. Een hele stap, zo bevestigt ook Ingeborg: "Ik vond dat best spannend. Ik dacht: straks denken mensen 'daar heb je weer van die overkanters'. Daar was totaal geen sprake van. Maar al vanaf het begin zijn de mensen die ik spreek erg enthousiast. We werden direct geaccepteerd. Wel vind ik het af en toe heerlijk om in een grote stad te zijn, zoals bijvoorbeeld Amsterdam. De afwisseling is heerlijk." Ernst en Ingeborg hebben hun draai gevonden en het ze stralen uit, het gezicht van het hotel te zijn. "We hebben geen seconde spijt gehad van deze stap. Al is het natuurlijk vreselijk hard werken. Mede doordat we moeite hadden bij het vinden van personeel, hebben we weinig vrije tijd gehad. We hebben een team van acht man, maar daarvan is een groot deel parttime in dienst. Hierdoor hebben we zelf weinig vrije tijd en dat was wel lastig als je wilt integreren", vertelt Ernst. Ingeborg vult aan: "Maar daar is nu meer ruimte voor. Ik volleybal sinds kort in de Eilandcompetitie volleybal bij het team Kees de Waal. Dan leer je mensen kennen. Ernst tennist. Dat is wel met een privétrainer, maar op de baan en met de competitie kom je natuurlijk wel veel nieuwe mensen tegen."

Eigen stempel

Het hotel wordt steeds meer gevormd naar de wensen van Ingeborg en Ernst. "Dat gaat stapsgewijs. We hebben de lobby en het restaurant gerenoveerd. Maar we willen meer. Je moet steeds vernieuwen, zodat ook je gasten zien dat je in beweging bent. Zo gaan we acht kamers opknappen. Daarnaast hebben we een bar die past in een bruin café, maar de uitstraling is nu veel moderner. Dat moet je op elkaar laten aansluiten", legt Ernst uit. Maar een stempel drukken gaat natuurlijk verder dan wat uiterlijke aanpassingen in het hotel, zo geeft ook Ingeborg aan: "Absoluut. Zo hebben we de samenwerking met Natuurmonumenten weer aangehaald en werken we samen met Klaas de Jong. Je hebt hier bij Utopia veel vogelaars. Daar moet je in je keuzes op aansluiten. Dat zag je bijvoorbeeld met de Wadwachters. Zij stuurden mensen voor een kop koffie en taart deze kant op. Wij stuurden weer mensen naar hen toe. Bovendien leggen partijen als Natuurmonumenten, Natuur Digitaal en de Vogelwerkgroep hier weer promotiemateriaal neer. Het is een wisselwerking en die loopt goed." Het is nu de kunst om ook de Texelaars te binden aan het hotel. Ernst zegt hier over: ". Je hoort toch vaak: 'Prins Hendrik, daar kom ik nooit.' Dat is zonde, want het is hier prachtig. Daarom hebben we bijvoorbeeld geprobeerd het Houthakkampioenschap op poten te zetten. Maar wellicht was het allemaal te kort dag, waardoor we te weinig deelnemers hadden. Als je zoiets organiseert, moet het wel direct een succes worden. Daarom wilden we minimaal tien teams hebben. We gaan het volgend jaar zeker weer proberen. Als Texelaars zien hoe lekker je hier ook op een terrasje kunt zitten, komen ze misschien ook wel vaker" Het echtpaar kijkt tevreden terug op het eerste jaar en is voorlopig dan ook niet van plan te vertrekken, daarvoor hebben ze nog veel te veel plannen. Lees het volledige interview met Ernst en Ingeborg vanaf morgen op www.top-texel.nl.