Een van de twee CNG-buffertanks die op de Texelstroom komen.
Een van de twee CNG-buffertanks die op de Texelstroom komen. Foto: TESO

Texelstroom krijgt buffertanks voor gebruik CNG aan boord

De Texelstroom krijgt deze week de containers aan boord waarin CNG als brandstof wordt opgeslagen.

De containers komen helemaal bovenop het schip achter de stuurhuizen te staan. CNG (Compressed Natural Gas) is aardgas dat onder druk wordt opgeslagen en waarop de Texelstroom gaat varen. De tanks worden in Den Helder aan boord geplaatst.

Er komen twee buffertanks. Het gaat om 40 voets containers (12,20 meter lang 2.44 meter breed en 2,59 meter hoog) met daarin elk vijftien kunststof gasflessen. Daarin kan voor ongeveer anderhalve dag aan benodigde CNG worden opgeslagen.

Vorige week vond bij leverancier UMOE in Kristiansand (Noorwegen) de zogeheten Fabrieks-Acceptatie-Test (FAT) van de containers plaats. De containers werden volgens TESO tijdens de test afgeperst op een druk van 362 bar. Bedoeling is dat de CNG straks tijdens het varen onder een druk van 200 bar in de tanks zit. Vertegenwoordigers van classificatiebureau Lloyd's en TESO waren aanwezig bij de test.

Zodra de containers op het dek staan, keert de Texelstroom terug naar de onderhoudskade op 't Horntje voor onder meer het aansluiten van de diverse pijpleidingen om de CNG vanaf het vulstation op de onderhoudskade aan boord te krijgen. Ook wordt de elektra voor de bedieningssystemen aangelegd. Directeur Cees de Waal verwacht dat binnen twee weken de eerste proefvaart op CNG wordt gehouden. TESO heeft van de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) formeel nog geen toestemming om CNG te laden, maar voor de proefvaarten is het toegestaan. "Er zijn medewerkers van de ILT en Lloyd's aanwezig als we gaan varen op CNG om te zien hoe alles gaat. We werken stap voor stap naar de vergunning toe." Het proefvaren met CNG is zonder passagiers. Dat betekent dat de komende twee weken de Dokter Wagemaker de hoofdboot is en de Schulpengat op vrijdag 25 november en 9 december als reserveboot in de vaart is.

Bedoeling is dat CNG op termijn de hoofdbrandstof wordt. De uitstoot van koolstofdioxide wordt dan met 20 procent teruggedrongen ten opzichte van het gebruik van gasolie. De uitstoot van stikstof wordt met 85 procent teruggedrongen en fijnstof, roet en zwavelstofdioxide behoren bij CNG tot het verleden. Volgens TESO behoort de Texelstroom dan tot de schoonste veerboten in de wereld. Bedoeling is dat de Texelstroom tachtig procent van de afvaarten op één motor gaat varen en dat die optimaal wordt belast. Batterijpakketten aan boord zorgen voor extra energie op de piekmomenten.