Diana Kuip in het stadion van Telstar. De foto staat op de cover van haar boek.
Diana Kuip in het stadion van Telstar. De foto staat op de cover van haar boek. Foto: Voetbal International

"Ik ben geen Zidane"

"Ik ben geen Zidane" is de titel van het tweede boek van journalist en columnist Diana Kuip. Een bundel columns, geschreven voor "Helden en Voetbal International" over sport, maar vooral over de randzaken die de sport kleuren.

Dat ze geen Zinédine Zidane is ontdekte deze oud-Texelse toen ze de online quiz 'Welke jaren 90-middenvelder ben jij?' speelde. Hoewel ze zelf hoopte veel raakvlakken met Zidane aan te kunnen tonen, wees de quiz anders uit.

De zestig columns die tussen 2014 en 2016 verschenen, zijn grappig, soms raar, de sport kleurend. Ontroerend en vaak heel herkenbaar. De columns van Diana Kuip gaan over zulke zaken. Over teleurstellende online sportquizzen, over de knieën van John Heitinga, over pitspoezen, over je ultieme worstelnaam, over de huisdieren van wielrenners, over de tranen om Johan Cruijff en over het belang van voetbal in tijden van terreur.

De coverfoto is geschoten in het stadion van Telstar. "Erg gelachen, vooral omdat ik in een moeilijke jurk rookbommen achter me neer moest leggen en vervolgens heel nonchalant in de verte moest kijken. Het barst van de foto's waar ik of in een deuk lig, of hoest, of helemaal in de rook verdwijn. Maar gelukkig zat er ook nog een goeie tussen.

Diana werkt als freelance sportjournalist/columnist, het meest voor Voetbal International tegenwoordig. Naast schrijfwerk doet ze sinds enige tijd ook televisiewerk. "Eerlijk gezegd is het nooit mijn ambitie geweest, maar bij Voetbal International vonden ze dat ik die voetballers nu maar eens voor de camera moest interviewen. Zo ontstond ruim een jaar geleden het VI programma "Kiezen met Kuip". Wekelijks te zien voor KPN abonnees op het open kanaal van KPN. Ik leg daarin eredivisie voetballers (en trainers) lastige stellingen voor, waartussen ze moeten kiezen. Van 'Louis van Gaal of Danny Blind' tot 'Een vrouw met tattoos of een vrouw zonder tattoos'. "Heel leuk om te maken! Deze rubriek komt ook wekelijks terug in het blad VI."

Verder schrijft ze sportverhalen en interviews voor bladen als JFK, Mens Health, en het AD. En vorige week presenteerde ze de UEFA lotingsceremonie van het EK vrouwenvoetbal. "Vorig weekend zou ik eigenlijk Maradonna interviewen maar die kwam dus niet."

Het 224 pagina's tellende en door Voetbal International uitgegeven boek kost €14,99.