Inloop als uitlaatklep voor onvrede parkeren

De gemeenteraad mag de (extra) inkomsten van het Texelvignet al in de begroting voor 2017 hebben verwerkt, over het parkeerbeleid, de systematiek van (digitale) inning, over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen en over de gastvriendelijkheid bestaan nog grote twijfels.

Of valt zelfs scherpe kritiek te horen, zo bleek onder meer woensdagmiddag en -avond tijdens de inloopbijeenkomst over het parkeren in Den Burg. Op de tekeningen die in de Buureton werden getoond waren geen nieuwe parkeerplaatsen te zien. Wel zagen bezoekers hoe in het gebied tussen de Wilhelminalaan, de Drijverstraat en de Bernhardlaan de parkeerplaatsen vanaf 1 januari alleen nog door vergunninghouders die in deze wijk wonen mogen worden gebruikt. En dus niet meer voor houders van het Texelvignet, die er tot dusver wél mogen parkeren. Het gaat naar schatting om vijftig plekken. Die komen bovenop het tekort van 270 in Den Burg, het aantal dat de dorpscommissie dinsdag in deze krant noemde. Van ambtelijke zijde werd dit aantal woensdag overigens niet bevestigd. Onder bewoners van andere wijken leeft de angst dat, ook door de toenemende drukte, automobilisten op zoek naar een plekje uitwijken naar hún straten, met alle nadelige gevolgen van dien.

Met het besluit in gebied Drijverstraat wil de gemeente een eind maken aan de verwarring die er zou bestaan over gebruik van het Texelvignet en de bewonerskaart. In hoeverre het een blijvende maatregel is, is onduidelijk. 2017 is volgens de gemeente een "overgangsjaar". Het wachten is op de uitkomst van het parkeeronderzoek, dat naar verwachting aan het eind van dit jaar klaar is. Dat moet duidelijk maken hoeveel extra parkeerplekken er nodig zijn en waar die gewenst zijn. Op basis hiervan kan de raad komend jaar besluiten nemen, al dan niet over tijdelijke oplossingen voor de zomer, waarna de uitvoering in 2017 en 2018 ter hand kan worden genomen.

Op de tekening was daar al een voorschot op genomen: het grasveld bij de Welkoop en de ijsbaan zijn ingetekend als aan te leggen parkeerplaats. Als mogelijkheid, want een besluit hierover is nog niet genomen. Op de ijsbaan kunnen naar schatting 400 auto's staan. Eerdere discussies stuitten op weerstand, het keert terug op de agenda. Ook viel kritiek te horen op betaald parkeren op de strandslagen. Het wordt als gastonvriendelijk afgedaan. Ook de nodige discussie over de digitalisering van het Texelvignet en het afschaffen van de mogelijkheid om contant te betalen. Bij de VVV komen daar veel vragen over binnen. Duitsers melden zich dat ze er niet met hun bankpas kunnen betalen,omdat die wordt geweigerd. Ook blijkt er nog veel onduidelijkheid te bestaan over het nieuwe, digitale Texelvignet. De VVV wordt hierover komende week bijgepraat door de gemeente. Onder de titel "Parkeren zonder gedoe", start de gemeente een campagne, onder meer in de Vakantiekrant, om het Texelvignet onder ieders aandacht te brengen.