Omstanders, voorbijgangers en anderen die hulp verleenden na het noodlottige ongeval in Sneek.
Omstanders, voorbijgangers en anderen die hulp verleenden na het noodlottige ongeval in Sneek. Foto Grootsneek

Oorkondes voor hulpverleners bij ongeval Frans Hopman en Lissa

Negen omstanders en anderen die hulp hebben verleend na het noodlottige ongeval op 18 maart waarbij Frans Hopman en stiefdochter Lissa om het leven kwamen, hebben een oorkonde ontvangen. Dat gebeurde tijdens een sobere maar emotionele plechtigheid in het stadhuis van Sneek.

Burgemeester Hayo Apotheker reikte uit naam van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen oorkondes uit aan de Snekers Lisa Behage, Froukje van Duinen-Postma, Tim de Haan, Eric Hubers, Wilja de Jager-Dijkstra en Hans Verduin uit Sint Pancras. Drie anderen (Roberti, Van den Berk en De Vos) konden er niet bij zijn. "Op het moment dat de auto te water raakte, was u daar. U zag het gebeuren of was in de buurt. En u aarzelde niet. U heeft allemaal een rol gepakt in deze reddingsactie en samengewerkt om de slachtoffers te helpen. Wat u heeft gedaan, is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen komt in actie, niet iedereen heeft de moed om te doen wat u heeft gedaan. Ook op u hebben de gebeurtenissen van die dag diepe indruk gemaakt. Zoiets blijft je bij."

Froukje van Duinen-Postma woont aan de Balthuiskade en hoorde op die dramatische middag het gegil van de omstanders. "Ik had nog nooit gereanimeerd, maar ik heb gedaan zoals ik het ooit op tv had gezien. Het heeft grote indruk op mij gemaakt. De eerste weken na het ongeluk durfde ik amper naar de plaats te kijken waar het drama zich allemaal heeft afgespeeld." Hans Verduin, een van de hulpverleners, gaf aan dat hij de bijeenkomst vanmiddag belangrijk vond. "Ik heb Joke vandaag voor het eerst in de ogen kunnen kijken. En dat was goed", aldus de inwoner van Sint Pancras. Hij zat op de bewuste middag een broodje eten in een etablissement vlakbij waar het ongeluk zich afspeelde. Familieleden van Frans en Lissa waren aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de politie, de brandweer en de heer Vasseur van de Vereniging tot Redding van Drenkelingen.