Schoolfoto's van Texelaars uit de tentoonstelling in Tusse de Banke
Schoolfoto's van Texelaars uit de tentoonstelling in Tusse de Banke Foto: Gerard Timmerman

'''Gnap naar de skoolfotograaf" toont schooltraditie van weleer

Meisjes met de strik in het haar, jongens in hun mooiste trui, oftewel hun "sundagsde goed". Kinderen die op de schoolfoto gingen, moesten er op hun paasbest uitzien. Het resultaat van deze schooltraditie van weleer is te zien op de expositie "Gnap naar de skoolfotograaf" van de Historische Vereniging. Tot woensdag 30 november te zien in "Tusse de Banke".

Het kon je als nietsvermoedende Texelaar zomaar overkomen. Dat je van de fiets "gesleurd" werd met de vraag: "Heb je nog een schoolfoto?" En als er dan niets kwam, dan werd je daar nog eens aan herinnerd. Aan vasthoudendheid geen gebrek bij Mary Bakker en Ineke Vonk van de organisatie. Samen met onder andere Bas Huisman staken ze maanden voorbereiding in de expositie. Waar ze aanvankelijk hadden gehoopt op 300 schoolfoto's, werden dat er ruim 800. Zóveel dat het niet meer lukte om alle foto's aan de wand te krijgen en de overige nu meedraaien in een beamer voorstelling. De afdrukken, gemaakt door Pieter de Vries, allemaal precies even groot en gemonteerd in een "leesplankjes"-lijst, om het schoolse karakter te benadrukken.

Mooie anekdotes waren er bij de opening woensdag. Trudy Smit vertelde hoe haar strik met grote zorg werd behandeld en opgespeld. "En onderweg naar school maar hopen dat het niet ging regenen en de strik mooi overeind bleef staan." Dat was wonderwel gelukt, constateerde Harry de Graaf. Hij wist zich het moment van de foto nog precies te herinneren, zelfs het liedje dat zijn klasgenootje zong. "Popje jij moet slapen gaan, buiten huilt de wind", zong ze spontaan uit het hoofd. Met de expositie deed de HV volgens De Graaf een beetje aan geschiedvervalsing. "Kinderen liepen er in die tijd echt niet zo bij, voor de schoolfoto moesten ze hun knappe goed aan." De foto werd gemaakt in een vaste setting, dezelfde opgezette vogel keert talloze keren terug.

Ook een schoolfoto van Biem Vlaming, die vroeger op Zeewijk bij 't Horntje woonde. Hij had er nog buikpijn van. De dag dat de schoolfotograaf was aangekondigd, was hij thuis. Voor de foto wilde hij naar school in Den Hoorn, maar zijn moeder vond het allemaal niet nodig. Na lang zeuren mocht hij toch, lopend, hij kwam veel te laat. Maar de fotograaf haalde zijn zusje uit de klas, waarna de twee alsnog op de foto gingen. Tijdens de oorlogsjaren werd niet gefotografeerd. Wie nog oude schoolfoto's heeft, kan ze nog afgeven, zodat ze alsnog in het beamer-overzicht kunnen meedraaien. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur.