Met de klok mee: Gradus Palmans, Inge van der Eyk, Jan Frans Haveman en Dirk Grit in hun nieuwe appartementen.
Met de klok mee: Gradus Palmans, Inge van der Eyk, Jan Frans Haveman en Dirk Grit in hun nieuwe appartementen. Foto: Jeroen van Hattum

"Nieuwe appartement is mooi geworden"

Een zelfgezet kopje koffie voor de visite en uiteraard een koekje erbij. Inge van der Eyk laat de kans niet lopen om gastvrouw te zijn in haar nieuwe appartement.

Van der Eyk is één van de bewoners van de zestien appartementen die Woontij afgelopen jaar liet bouwen voor zorginstelling De Waerden aan de Molenstraat in Den Burg. Zeventien bewoners van gezinsvervangend huis de Texelse Rede en woonlocatie De Zes in Den Burg hebben vorige maand hun intrek genomen in de appartementen van de nieuwe woonlocatie Molenstraat.

De appartementen bestaan uit een woonkamer plus keuken, slaapkamer, badkamer en een kleine berging. Van der Eyk laat graag zien hoe het allemaal geworden is. Ze is blij met haar nieuwe onderkomen. Het is ruim en ze kan er rustig op zichzelf zitten.

Jan Frans Haveman laat eveneens trots zijn nieuwe appartement zien. Een stuk groter dan de kamer die hij eerst in de Texelse Reede had. Langs de muur op een paar stellingen een hoop bekers die hij heeft gewonnen met het voetballen en in zijn slaapkamer zijn drumstel. Net als buurvrouw Inge heeft hij met behulp van zijn familie spullen uitgezocht om zijn appartement in te richten. "Het is mooi geworden hè", klinkt het. Buiten staan twee kippen die hij van de Bonte Belevenis heeft meegekregen en nu mag verzorgen.

De Waerden liet de nieuwe woonlocatie bouwen, omdat de instelling in de Texelse Reede uit haar jasje was gegroeid. Het hele proces nam een aantal jaar in beslag, maar op dinsdag 8 december 2015 werd officieel de eerste steen gelegd. Op de nieuwe locatie wonen de cliënten van De Waerden meer op zichzelf dan in de Texelse Reede of bij De Zes. Ze drinken gezamenlijk koffie in het steunpunt dat bij de appartementen zit, maar eten 's avonds niet meer gezamenlijk. De bewoners kunnen wekelijks uit een folder zelf kant- en klare maaltijden kiezen en die in de magnetron opwarmen. "Soms eten we dan met een paar mensen bij elkaar en soms niet", vertelt Haveman. De bewoners mogen zelf koken in de eigen keuken, maar dan wel met een vrijwilliger erbij die een oogje in het zeil houdt. Haveman: "Ik zoek nog vrijwilligers."

Voor Gradus Palmans betekent het nieuwe appartement dat hij voor het eerst op zichzelf woont. Hij laat ook graag zien hoe hij woont en dat hij nu bijvoorbeeld zijn eigen televisie heeft. Dirk Grit heeft zijn appartement ingericht met een grote verzameling miniatuur-autootjes. Ook hij vindt het mooi, maar heeft al wel een paar keer met verbazing gezien dat mensen de hond uitlieten op het stukje groen tussen de twee rijen appartementen. "Het zou wel fijn zijn als dat niet gebeurt."

Er is op de nieuwe locatie 24 uur per dag zorg aanwezig. Overdag lopen er begeleiders rond, in de nacht is er slaapdienst aanwezig. In elk appartement zit een installatie waarmee de bewoner contact kan leggen met de begeleiding. Volgens Bianca Biesmans van De Waerden is hulp van vrijwilligers welkom. De komst van de nieuwe woonlocatie betekent dat De Waerden en 's Heeren Loo nu niet meer samen in de Texelse Reede zitten. Het huis aan de Haffelderweg wordt de komende tijd verbouwd waarbij het aantal slaapkamers teruggaat van 18 naar 12 , zodat er meer ruimte komt voor de bewoners. De huidige bewoners van 's Heeren Loo verblijven momenteel tijdelijk in het Tesselhuus. Volgens de Waerden is het de bedoeling om in de loop van 2017 een open dag te houden op de nieuwe woonlocatie Molenstraat.