Het boek dat Elly Westdorp heeft geschreven.
Het boek dat Elly Westdorp heeft geschreven. Foto: Jeroen van Hattum

"Zwijg niet over misbruik"

Het gevoel hebben alleen te staan, nergens te kunnen aankloppen, moeite hebben met relaties en op een gegeven moment in de put geraken.

Gevolgen van seksueel misbruik die oud-Texelse Elly Westdorp beschrijft in het boek "Stille wateren, diepe gronden" dat zij vandaag op de markt brengt. Het boek ligt bij Het Open Boek in Den Burg. Westdorp, in het dagelijks leven maatschappelijk werker in Medemblik, schreef het boek op basis van eigen ervaringen en ervaringen van anderen die zij sprak over seksueel misbruik. De focus ligt op seksueel misbruik binnen het gezin en dan voornamelijk in kleine besloten gemeenschappen. "In dergelijke situatie is de kans groot dat een kind moet blijven zwijgen met alle gevolgen van dien, zoals psychische, lichamelijk en relationele problemen."

Bedoeling van het boek is volgens de schrijfster om vooral niet te zwijgen over misbruik, ook al is dat niet makkelijk wanneer het in een besloten omgeving heeft plaatsgevonden. "Praten is een van de belangrijkste dingen die je moet doen als het je overkomen is." De persoon die in het boek wordt beschreven, sluit zich als gevolg van het seksueel misbruik op latere leeftijd af voor de eigen omgeving, is gevoelloos, durft anderen niet in vertrouwen te nemen en heeft moeite met het aangaan en volhouden van relaties.

De persoon heeft ook de ervaring dat het misbruik niet wordt geloofd wanneer er wel over gesproken wordt. Het leidt zelfs tot uitstoting. "Slachtoffers in besloten gemeenschappen blijven daardoor juist vaak zwijgen uit angst voor ongeloof en uitstoting." Blijven zwijgen kan er volgens Westdorp echter toe leiden dat het misbruik op een gegeven moment verjaard. "Dan kan het slachtoffer geen aangifte meer doen en geen genoegdoening krijgen."

De schrijfster zegt te hopen dat het boek voor anderen een helende werking heeft. "Ik probeer ermee aan te geven dat je onverwacht slachtoffer kunt worden van een misdrijf waar je niet om hebt gevraagd en waar je je hele leven de psychische en lichamelijke gevolgen van kunt dragen." De persoon in het boek besluit uiteindelijk aan zichzelf te gaan werken om niet een leven lang slachtoffer van het seksueel misbruik uit de jeugd te blijven.