Giel en Gerard Boogaard in het magazijn van IBS. Beiden werken inmiddels veertig jaar voor het bedrijf.
Giel en Gerard Boogaard in het magazijn van IBS. Beiden werken inmiddels veertig jaar voor het bedrijf. Foto: Jeroen van Hattum

"Eerste elektra bij

huizen Noordwester"

"We halen nu soms installaties weg die we zelf nog hebben aangelegd", zegt Giel Boogaard lachend. "Dat krijg je als je al zo lang meegaat." Samen met zijn broer Gerard Boogaard werkt hij inmiddels veertig jaar bij IBS Oele Schoo in Den Burg.

Het jubileum van Gerard werd begin deze maand gevierd, het jubileum van Giel is al wat langer geleden. De twee zijn vaste waarden binnen het installatiebureau aan de Abbewaal. Bij zijn afscheid als directeur in 2001 zei Piet Schuijl dat hij iemand die Boogaard heet alleen al op de naam zou aannemen, zo goed waren zijn ervaringen met de Boogaards van wie er vijf bij IBS Oele Schoo werken.

Gerard kwam op zijn 18de in het vak van elektricien terecht, Giel op zijn 23ste nadat hij in dienst was geweest en een opleiding bij Shell in Pernis had gevolgd. De twee werkten in de beginjaren bij Electrohuis Bakker van Martin Bakker in de Weverstraat. In 1978 gingen ze met Schuijl mee toen hij het Electrohuis van zijn schoonvader overnam en verder ging onder de naam IBS (Installatie Bureau Schuijl). Andere collega's in die dagen waren Douwe de Vries, Paul Bakker, Jaap Kikkert, Richard Rijk en Fred Legierse die ook meer dan veertig jaar bij IBS werkte.

"De nieuwe woningen in de Noordwester waren de eerste huizen waar we de elektriciteit aanlegden", vertelt Giel. "Daarna kwam het verpleeghuis dat toen net nieuw werd gebouwd." Het was veelal sleuven frezen, leidingen leggen en kabels trekken om de elektrische installaties te realiseren. Van een hoop gebouwen kunnen ze uit het hoofd vertellen hoe ze de installaties hebben aangelegd. Gerard: "We hadden ooit bij Piet zelf op de badkamer een contactdoos weg gesmeerd die later toch weer nodig was. Ik kon precies aanwijzen waar hij zat. Een paar tikken met de schroevendraaier en we hadden hem tevoorschijn." Meer dan eens waren ze redders in nood als ergens de stroom uitviel. "Een bakker kan 's nachts niet werken als hij geen stroom heeft, dus dan ging je op pad als je storingsdienst had", vertelt Gerard. "Je wist dat mensen je niet zomaar in de nacht belden. Dan was er vaak echt wel wat aan de hand."

De twee broers waren erbij toen IBS in 1989 uitbreidde met Oele (loodgieter) en in 1992 toen Schoo (centrale verwarming) erbij kwam. In dat jaar verhuisde het bedrijf ook naar de huidige locatie aan de Abbewaal. Voorheen zat IBS in een schuur van Koorn aan de Drijverstraat en een paar jaar in het achterste deel van de VTB-loods aan de Maricoweg. In 2002 werd het loodgietersbedrijf van Dries Veltkamp onderdeel van IBS. Giel werd in die tijd medefirmant van IBS en legde zich op kantoor toe op de calculaties. Gerard bleef actief in de installaties.

Volgens Giel en Gerard was het prettig dat de verschillende disciplines in één hand kwamen. "Daardoor kun je het werk op elkaar afstemmen. Een werk dat je anders in drie dagen zou doen, omdat er telkens een ander over de vloer is, kun je nu in één dag doen." Een punt van zorg is de aanwas van nieuwe installateurs. Het is een beroep waarin altijd werk is, maar waar jongeren op school lang niet altijd voor kiezen. "Je mist daardoor in feite een generatie en dat is jammer." Beiden hebben nog een aantal jaren voor de boeg, mede doordat de regels op pensioengebied veranderden. "Ik ben begonnen aan mijn tweede termijn van veertig jaar", zegt Gerard met een kwinkslag en een serieuze ondertoon. "Ik zie wel hoe lang ik nog mag. Ik doe dit werk gelukkig nog altijd met plezier."