De zomermarkten, met iedere week een ander thema, worden druk bezocht.
De zomermarkten, met iedere week een ander thema, worden druk bezocht. Foto: Job Schepers

Samen sterk in het Winkelhart

Een promotievereniging voor Den Burg van ondernemingen en winkels, die betrokken is bij het wel en wee van het centrum van Den Burg. Zo omschrijft voorzitter Sandor Mantje "Den Burg, Winkelhart van Texel". Met 120 leden zorgen zij voor verschillende activiteiten in Texels grootste dorp.

Winkelhart van Texel is onder meer verantwoordelijk voor promotie van Den Burg, de zomer- en herfstmarkten, de sfeerverlichting, de jaarlijkse kerstbomen, muziek in de straat en tal van andere zaken. Zo was ze ook verantwoordelijk voor de terugkeer van de kermis naar Den Burg en de rentree van de Horizontoer. Verder is het samenwerkingsverband van winkeliers, cafés en restaurants in Den Burg door middel van sponsoring betrokken bij de intocht van Sinterklaas en Struûn. "Mensen willen op Texel genieten van de natuur, maar tijdens de vakantie willen ze ook lekker gezellig winkelen. Dan moet alles er goed uit zien. Daarom hebben wij goed contact met de gemeente en bijvoorbeeld de VVV. Toen we in 2011 begonnen waren we kritisch naar de gemeente over de betrokkenheid met de ondernemers. Dat is sindsdien sterk verbeterd", legt Mantje uit. Winkelhart van Texel zet zich in voor tal van activiteiten in het winkelcentrum, maar stelt dat de openbare ruimte een taak is voor de gemeente. "Die moet er gewoon netjes en schoon uitzien. Dan hebben we het over voldoende parkeergelegenheid, goede straatverlichting en onderhouden bestrating."

Open armen

"Over het algemeen gaat het goed, maar er is her en der wel achterstallig onderhoud. Daar moet je scherp op blijven letten. De gemeente neemt ons gelukkig serieus en ziet ons ook als partij bij ontwikkelingen in Den Burg en wij willen onze stem daarbij ook laten horen. We worden door wethouders en gemeenteraadsleden met open armen ontvangen. Wij willen dat de politiek met ons meedenkt." Er vallen de komende jaren een hoop beslissingen in het centrum en dus is het voor de ondernemers belangrijker dan ooit om mee te praten. Zo staan de ontwikkeling van de Groeneplaats, de Parkstraat, het opknappen van de Kantoorstraat, de discussie over de ijsbaan en een gebrek aan parkeerruimte de komende jaren op de agenda van de politiek. In het licht van deze ontwikkelingen is eenheid het toverwoord. "Daarom moet iedereen mee doen. We hebben nu 120 leden, maar dat zijn lang niet alle ondernemers. Dat is jammer, want je doet het met zijn allen. Ieder lid is een stem. We eten met zijn allen uit de ruif, maar dan moeten we ook allemaal meebetalen", vervolgt Mantje. Algemeen bestuurslid Paul van der Putten vult aan: "Dan doelen we ook met name op de grootwinkelbedrijven. Behalve de meeste supermarkten en de Blokker en de Hema geven die niet thuis, terwijl ze wel meeprofiteren." Winkelhart Den Burg werd opgericht in 2011 met Bouke Weber, Rob Zwetsloot en Sandor Mantje als bestuursleden. Weber en Zwetsloot zijn vertrokken en naast Mantje en Van der Putten bestaat het bestuur nu uit Donald de Vrind, Annemieke Mosk, Lotte van de Belt, Dalea Polman, Ingmar Moerbeek en René Windt. Daarnaast verzet Clara Jonker als secretaresse nog een bak vol werk. "De samenwerking is erg belangrijk. Met alleen het bestuur kom je er niet, dat moet iedereen zich realiseren. Als Winkelhart er mee ophoudt, is de verlichting er niet en staat er geen acht meter hoge kerstboom op de Groeneplaats. Er zijn een aantal ondernemers die zeggen dat ze niets aan de Zomermarkten hebben, dat ze daar geen omzet van hebben. Dat is onzin, want het heeft een aanzuigende werking op Den Burg", stelt Mantje.

"Iedere ondernemer in het centrum van Den Burg zou lid moeten zijn. Het kost je iets, maar je krijgt er veel voor terug. Je straalt eenheid uit. Het organiseren van de activiteiten kost geld. Het geld verdwijnt niet in zakken van het bestuur, maar wordt gebruikt voor het ophangen van de verlichting en voor promotieactiviteiten, zoals bijvoorbeeld de posters van de zomermarkten", stelt Van der Putten, "iedereen uit het bestuur doet dit vrijwillig, naast zijn werk. Omdat we er samen met de leden voor willen zorgen dat de gezelligheid in Den Burg behouden blijft. Voor Texelaar en toerist", besluit Sandor Mantje.

Iedere ondernemer in centrum Den Burg zou lid moeten zijn