Onderwijsinspectie lovend over Kompasschool in Den Burg

De Kompasschool in Den Burg heeft een zeer goede beoordeling van de Onderwijsinspectie gehad. Op één ding na had de school voor speciaal onderwijs alle gecontroleerde punten op orde.

De basisschool aan de Wilhelminalaan had begin september een dag lang de inspecteur op bezoek. Afgelopen week werd de uitslag officieel bekend. De inspecteur bezocht de lessen en sprak met docenten, directie, leerlingen en ouders. De school, waarop 23 kinderen zitten, kreeg een compliment voor de wijze waarop de medewerkers met de kinderen werken. Een punt ter verbetering was dat eigen initiatieven van de kinderen meer mogen worden opgepakt. "Sommigen kinderen hebben soms meer uitdaging nodig", zegt directeur Thijs Conijn. "Dat is iets dat we al mee bezig zijn." De onderwijsinspectie was verder lovend over de diverse processen op school, de veiligheid, het schoolklimaat en de voorspelbaarheid waardoor de kinderen weten waar ze aan toe zijn." De inspectie prees de inspanningen van de school om de kinderen na groep 8 naar de juiste vervolgopleiding te laten doorstromen. Conijn: "Ons streven is om als het even kan kinderen naar de OSG te laten gaan. Vorig jaar waren dat er twee, het jaar daarvoor vijf en het jaar daarvoor één." Als de OSG geen haalbare kaart is, wordt het veelal praktijkonderwijs aan de overkant. "Een van de ouders zei bij de inspecteur dat haar kind zich welkom voelde op de school. Hij mocht weer zijn wie hij was en de ouder had na een paar weken het gevoel dat ze haar kind weer herkende zoals hij was."

Als school voor speciaal onderwijs krijgt de Kompas om de twee jaar inspectie, bij het regulier onderwijs is het om de vier jaar. Het oordeel van de Onderwijsinspectie betekent voortzetting van het zogeheten basisarrangement dat in 2013 werd toegekend. In 2011 en 2012 stond de school als zwak te boek, waarna verbeteringen werden doorgevoerd.