Jan Eelman met
Jan Eelman met "The Four Sisters" Jacomien Witte, Petra Brans, Karin Gaasbeek en Lisa Zegers tijdens de musical "Ibiza". Foto: Gerard Timmerman

Amateurtje van alle markten thuis

"We're going tot Ibiza", schalt het vanaf het toneel in De Wielewaal. Het eiland van zon, zee, palmbomen en strand is plaats van handeling in de musical "Ibiza" van 't Amateurtje.

Het is een goede gewoonte van de toneelclub om bij elk jubileum iets bijzonders te doen. Tien jaar geleden werd musical "De Jantjes" opgevoerd, vijf jaar geleden "Sneeuwwitje" en nu, bij het zestigjarig bestaan de musical "Ibiza". Daarvoor trok de vereniging alle registers open. De vaste acteurs, maar ook menig oudgediende werd opgetrommeld. Zoals Kees Zoetelief. Zoals hij vroeger al "de lach aan zijn kont" had, werkt zijn acteren nog steeds op de lachspieren. Zeker toen hij vrijdagavond met toneelechtgenote Tineke Mosk pardoes met stoel en al achterover ging en het publiek vier benen door de lucht zag gaan. Een actie die niet in het script stond. Eenmaal van de schrik bekomen, moest hij er bijkans nog harder om lachen dan het publiek. "Doe mij maar een biertje."

Hilariteit

Onbedoelde hilariteit in Ibiza. In dit stuk van Studio Articus reizen vier vrouwen (Lisa Zegers, Petra Brans, Karin Gaasbeek en Jacomien Witte) naar het vakantie-eiland. In hun jeugd vierden de dames succes als meidenband "The Four Sisters". De korte rokjes en hoge hakken zijn verdwenen, maar nog één keer willen ze hun kunstje herhalen. Voor hun comeback gaan ze op zoek naar hun voormalige manager Bill Jonair (Richard Eelman), die hen nog heel wat geld te goed is. Ze belanden op het zieltogende terras van Harold (Jan Eelman), die nog een oude jeugdliefde van één van de zangeressen blijkt te zijn. Het vuur blijkt nog niet gedoofd. Harold blijkt te worden afgeperst door Bill, die geen stap zet zonder zijn bodyguard Harry (Bert Keijser) en zijn twee liefjes (Marleen Keijser en Annemieke Ran). Serveerster Merel (Wendy Witte), die al maanden geen salaris heeft gekregen, heeft het goed voor met Harold. Vaste gast van Harold is ook Scholten (Gooitzen Kedde), een louche makelaar die onwetende toeristen (Nanne Jan Stienstra, Yolanda Legierse, Kees Zoetelief en Tineke Mosk) hetzelfde appartement aansmeert. Ten tonele verschijnt verder Arie (Henk Slikker), vaste klant van Harold die zijn dag begint met een pilsje. Harold blijkt bijna failliet te zijn. Als de dames geen vertrouwen hebben in Bill, werpt Arie zich op als manager en wordt baas op het terras van Harold. De dames geven zijn zaak een facelift en dopen hem om in Club Tropicana. Terugkerende verschijning is ook de groep gasten (Rutger de Boer, Jose Eelman, Mary van Exel, Simone Schipper, Anne Zegers en Jos Witte) die opduikt in het vliegtuig, op het terras, als bouwers van het podium en in andere hoedanigheden. Uiteindelijk keert alles zich ten goede. De "meidenband" beleeft een glorieuze comeback, afperser Bill blijkt nog veel meer op zijn kerfstok te hebben en gaat de gevangenis in, bodyguard Harry blijkt zachtaardige vader die na veel jaren zijn dochter weer in zijn armen kan sluiten en Harold ziet zijn schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon en krijg een drukke boulevard langs zijn zaak. Eind goed al goed.

Liedjes

Een luchtig stuk in tropische sferen, met hier en daar een traan, maar vooral veel te lachen. Er was zichtbaar veel voorbereiding in gestoken. In het acteren en ook in het zingen. Acteurs ontpopten zich, de één succesvoller dan de ander, in zangers en zangeressen. Bijzonder dapper en de liedjes zorgden voor afwisseling. Bij het zingen werden ze begeleid door Liesbeth Rijkers. Veel energie was gestoken in de liedjes zelf, de muziekbewerking was in vaardige handen van Martin Agterberg.

Op toneel was het een komen en gaan van acteurs, oud-gedienden, maar ook debutanten. Vaste acteurs hadden op de werkvloer collega's ''geronseld" voor een gastrol, het ging hen succesvol af. Het stuk speelde zich af in een omgeving van palmbomen, tropische stranden en een rieten bar. De gebroeders Eelman en anderen hadden veel werk van het decor gemaakt, naar verluidt was er zelfs vakantie voor opgenomen. Grimeurs Suzanne Bakker en Ria Kleinveld en kappers Iris Baas en Danique Witte zorgden dat de acteurs er tiptop bijliepen. Ook souffleuse Thea Hin bewees haar waarde.