Stroom panelen Everstekoog gaat voorlopig naar waterzuivering

De zonnepanelen bij rioolwaterzuivering Everstekoog zijn in gebruik, maar ze leveren vooralsnog niet zoals bedoeld de stroom voor de openbare LED-verlichting op het eiland.

De opgewekte stroom wordt voorlopig afgenomen door het hoogheemraadschap en gebruikt voor de rioolwaterzuivering. Dat laten de gemeente en Hollands Noorderkwartier weten. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog een operatie nodig om de stroom van de panelen rechtstreeks aan het lichtnet te kunnen leveren, vandaar dat nu eerst als alternatief stroom aan Hollands Noorderkwartier wordt geleverd.

De 928 panelen werden in mei dit jaar boven het helofytenfilter (het "moeras" waarin het gereinigde water wordt nagezuiverd) geplaatst. De opzet was dat ze zo snel mogelijk stroom voor de nieuwe openbare verlichting op het eiland zouden gaan leveren, maar dat liep vertraging op. Wanneer het wel zo ver komt, is volgens de gemeente nog niet te zeggen. Er wordt eerst gewacht op plannen van TexelEnergie om nog meer zonnepanelen bij Everstekoog te plaatsen.

Er is naar verwachting extra geld nodig om de opgewekte zonnestroom alsnog rechtstreeks aan het lichtnet te leveren. Mogelijk kan dat worden opgelost binnen het budget van €3,5 miljoen dat de raad in 2012 beschikbaar stelde en anders komt er mogelijk een extra verzoek aan de raad. Het is niet de bedoeling dat de panelen rechtstreeks stroom aan de openbare verlichting leveren. Bedoeling is dat er met de panelen straks evenveel stroom aan het lichtnet wordt geleverd als er voor de openbare verlichting wordt afgenomen. Een woordvoerder van Hollands Noorderkwartier laat weten dat er aan de gemeente een marktconforme prijs wordt betaald voor de geleverde stroom.