Wat ik zeggen wou

Begroting

Kijk, in 'Wat ik zeggen wou, TC 8 november' is iemand goed bezig met een huishoudboekje ! Als je niet kunt bijbegroten bij het inkomen, kun je ook niet meer uitgeven. Zo werkt mijn huishoudboekje ook, los van het gegeven dat ik wat 'bijklus' als raadslid en mijn inkomsten wel -iets- kan opkrikken (hoewel niet genoeg voor het reisje Bali).

Toch steekt er iets in het verhaal van de anonieme schrijver. Vooropgesteld: het is niet mijn begroting en ben het niet eens met de dekking. In de vergelijkingen van de schrijver zitten m.i. wat kleine lekjes en net als met de fietsband loopt die band dan toch helemaal leeg en niet een klein beetje.

De begroting die sluitend moet worden gemaakt, gaat niet over reisbestemmingen en vakanties, maar om zaken om onze gemeente op een goede manier draaiend te houden. Als onze voorzieningen niet op orde zijn, zullen mensen die we op het eiland nodig hebben, er niet willen en kunnen wonen; kunnen we onze inwoners niet geven wat ze verdienen en onze jeugd niet wat die nodig heeft voor een goede toekomst.

Wil je het onderwijs op Texel een goede kans geven, dan moet je op tijd investeren. In gebouwen, maar ook in beweging, een sportgebouw. Dat laatste is overigens ook voor andere inwoners van groot belang.

Vijftien jaar geleden was Texel nog niet de gemeente met de laagste OZB in Nederland. Er is hier dus altijd heel zuinig verhoogd. Alleen als het echt niet anders kon. En daar zitten we nu dichtbij.

Het laatste jaar moeten wij af en toe naar het ziekenhuis in Alkmaar. En alleen daarvoor hebben we al meer parkeergeld moeten betalen dan waar we op Texel voor een heel jaar over praten. En uit welke pot moeten we anders parkeerterreinen onderhouden, aanpassen of vernieuwen?

Er zullen weinig mensen zijn die nooit ergens in hebben geïnvesteerd, in de hoop en verwachting dat het je toekomst beter maakt. En hoe verschillend de Texelse politieke partijen ook denken over de oplossing, in mijn ogen is onze opdracht om het leefklimaat op Texel zo goed mogelijk te houden. We kunnen verschillen over de manier waarop dat moet gebeuren, maar niet over de noodzaak.

Jaap Vlaming,

Den Burg.

Naschrift redactie:

Bij de ingezonden brief waar Jaap Vlaming op doelt, was de naam van Sam Kooy uit Den Burg weggevallen. Het is niet de intentie geweest deze brief anoniem te plaatsen. Ingezonden brieven in de Texelse Courant worden alleen geplaatst met naam.