Graafmachines, dumpers en shovels en ander materieel worden ingezet voor de natuurontwikkeling van Dorpzicht.
Graafmachines, dumpers en shovels en ander materieel worden ingezet voor de natuurontwikkeling van Dorpzicht. Foto: Gerard Timmerman

Graafmachines laten oude kreek herleven

Met als resultaat dat een groot deel van de kreek die ooit door het gebied liep en die nadien voor landbouwdoeleinden is opgevuld en geëgaliseerd, in grote lijnen weer in ere is hersteld. Er wordt door de graafmachines van hoofdaannemer Van der Meer uit het Friese Scharnegautum geplagd en tot ongeveer een meter diep gegraven, tot aan de schrale minerale grond. Met de vrijkomende aarde zijn bestaande sloten op het terrein gedicht, maar het overgrote deel van de grond, zo'n 40.000 kubieke meter, wordt door onderaannemer en loonbedrijf Smit afgevoerd naar verschillende locaties op het eiland. De kreek wordt gevuld met zoet drangwater uit de duinen.

Weidevogels

De vernatting en verschraling moet er toe leiden dat de oorspronkelijke plantengroei weer terugkeert in het gebied en dat de grutto, de tureluur en andere weidevogels er gaan broeden. Hiervoor is het bosje, waarin roofvogels schuilden, opgeofferd. De plantengroei en de vogelstand zullen worden gemonitord. In de noordwesthoek van het gebied, dat grenst aan de Hoofdweg en de Stengweg, komt een apart gebied met onder meer kreken. De inrichting van dit plekje gebeurt in overleg met vogelkenner en -gids Marc Plomp van Natuur Digitaal. Het wordt speciaal ingericht als rust- en fourageergebied voor vogels. Langs de Hoofdweg komt een kijkscherm.

Dorpzicht zal straks worden begraasd, maar het is nog niet bekend of dat runderen of schapen worden. "De hoofdfunctie is natuur", vertelt boswachter Edwin van Egmond, die namens Staatsbosbeheer toezicht houdt op het werk. Opdrachtgever is de provincie, die ook de kosten betaalt. Marcel Uriot van Adviesburo Marcel Uriot BV, is directievoerende.

Om de bodem te ontzien wordt bij het werk gebruik gemaakt van rijplaten. Mede dankzij de fraaie herfst verloopt het werk naar tevredenheid en vlot. Het graafwerk op Dorpzicht duurt naar schatting nog een week of vier. De grond langs de Roggesloot die wordt gepacht door Reuvers blijft zoals het is.

Over het terrein komt een wandelroute. Vanaf de Hoofdweg begint het pad bij de oprit van de woning van Dorpzicht, waarna het wandelpad over het natuurland naar de Hollandseweg gaat. Bij de Hollandseweg komt een houten voetgangersbrug van 21 bij 2 meter over de Roggesloot. Deze brug wordt begin februari geplaatst. De wandelroute loopt aan de andere kant van de Postweg verder door het Krimbos, over de Molenlaan De Cocksdorp in, waar begin- en eindpunt in de Kikkertstraat zijn.

Het land op de hoek Hoofdweg en de Hollandseweg, ruim twintig hectare groot, zal worden verkocht. Het is eigendom van de provincie. Die meldt hierover: "De verkoop van de grond houdt verband met het nieuwe provinciale groene grondbeleid, waarbij iedereen die dat wil de kans krijgt om natuur te verwerven, in te richten en te beheren. De grond blijft onderdeel van het natuurgebied Dorpzicht. Om te zorgen dat de nieuwe eigenaar de natuurdoelen realiseert, komen in de koopovereenkomst verplichtingen." Begrazing zou wel mogen.