OSG opgenomen in Leerlab onderwijs

De OSG in Den Burg is opgenomen in een groep van dertig scholen in het voortgezet onderwijs die gezamenlijk een Leerlab vormen. Daarin worden ervaringen met gepersonaliseerd leren uitgewisseld.

Het Leerlab is een project van de raad voor het voortgezet onderwijs (VO-raad). Het project is gericht op de ontwikkeling van het gepersonaliseerd leren dat landelijk in opkomst is bij scholen voor het voortgezet onderwijs . Recent is de eerste bijeenkomst geweest waar de OSG aan mee heeft gedaan.

"Ik ben blij dat we er tussen zitten", zegt rector Marcella Engbrenghof. "Er waren veel scholen die mee wilden doen aan de Leerlabs en wij zijn uitgekozen." De OSG wil in het Leerlab vooral horen van andere scholen hoe hun ervaringen zijn en welke ondersteuning er mogelijk is om het gepersonaliseerd leren op school verder te ontwikkelen.

Dat ging vorig schooljaar op de OSG bij wijze van proef van start op het VMBO. Dit schooljaar is het op de gehele school ingevoerd. De OSG hield daarvoor vorig schooljaar een aantal informatieavonden voor de ouders en de school riep een klankbordgroep in het leven. Die volgt hoe alles gaat en geeft aan waar de vernieuwing eventueel moet worden bijgestuurd. De klankbordgroep komt één keer in de maand bij elkaar, waarna de school de bevindingen met de ouders deelt.

Een van de ouders uitte bij de krant recent zijn zorgen dat eindexamenleerlingen mogelijk in de problemen komen door de veranderingen, omdat ze er niet eerder mee te maken hebben gehad. Volgens Engbrenghof kan de nieuwe manier van werken inderdaad wennen zijn, maar wordt het allemaal in de gaten gehouden.

Het gepersonaliseerd leren in het voortgezet onderwijs sluit aan op een manier van leren die inmiddels op de basisscholen op het eiland wordt toegepast. Het sluit eveneens aan op vervolgopleidingen waar het op zelfstudie aankomt. Het past verder binnen de zogeheten "21st century skills", een onderwijskundige stroming die al een paar jaar in onderwijsland bezig is. Dat houdt in dat leerlingen op school worden voorbereid op een kennis- en netwerksamenleving waarin technologie en digitalisering voorop staan. De kinderen wordt geleerd probleemoplossend te werken, samen te werken en creatief en kritisch te denken. Dat samenwerken komt ook tot uiting in het gepersonaliseerd leren. Bedoeling is dat leerlingen niet alleen naar een docent stappen als ze een vraag hebben, maar ook elkaar opzoeken om eruit te komen. Engbrenghof: "Daar leer je ook weer allebei van."