Leerlingen bezig met zelfstudie op een van de leerpleinen van de OSG.
Leerlingen bezig met zelfstudie op een van de leerpleinen van de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

Leerling zelf aan zet met meer zelfstudie

Het is rustig en stil op de plekken waar de leerlingen zitten te werken. Niet klassikaal, maar ieder is voor zich bezig met zelfstudie. Waar nodig kunnen de leerlingen vragen stellen aan docenten die voor begeleiding rondlopen op de zogeheten leerpleinen.

Het is een beeld van het gepersonaliseerd leren dat sinds dit schooljaar op de gehele OSG in Den Burg van kracht is. De leerlingen volgen nog grotendeels gewoon klassikaal les, maar zijn ook deels achter de computer met zelfstudie bezig. Voor kinderen uit de onderbouw is dat nu drie uur per week, oplopend tot negen uur per week in de bovenbouw. Het is aan de leerlingen zelf om te bepalen wat ze doen in die zogeheten keuze-uren. "Ben je bijvoorbeeld goed in taal, dan kun je besluiten om in die uren wat meer tijd in bijvoorbeeld wiskunde te steken", zegt rector Marcella Engbrenghof.

De nieuwe manier van werken moet ertoe leiden dat de leerlingen leren om zelf keuzes en eigen planningen te maken. Het sluit aan bij de manier van werken die op de basisscholen al wordt toegepast. De zogeheten domeinen die voorheen op de OSG waren, hebben plaatsgemaakt voor leerpleinen waar de leerlingen kunnen werken als ze hun keuze-uren hebben. Het ene leerplein staat in het teken van talen, het andere van bijvoorbeeld vakken als aardrijkskunde of economie. De leerlingen hoeven niet als klas ergens te gaan zitten, ieder kan zelf bepalen naar welk plein hij of zij gaat. Een klankbordgroep met daarin vijftig mensen (ouders, leerlingen en medewerkers) komt sinds dit schooljaar elke maand bij elkaar om te volgen hoe het gaat. Kort samengevat tot nu toe: een hoop gaat goed en er zijn diverse aandachtspunten om aan te werken. Wat goed gaat, is dat alle leerlingen sinds de invoering van het gepersonaliseerd leren om 9.00 uur beginnen en om 15.00 uur klaar zijn. Wie zijn tijd nuttig besteedt, kan het huiswerk van die dag af hebben. Engbrenghof: "We hebben geen tussenuren meer en tot nu toe hebben we ook geen klassen meer naar huis hoeven te sturen als een docent ziek is. Dat wordt nu binnen school opgevangen."

Punten om aan te werken, zijn volgens de klankbordgroep onder meer de drukte in de pauze, omdat iedereen tegelijk pauze heeft. De leerlingenraad is bezig daar wat voor te bedenken. Er is al een extra lokaal beschikbaar voor leerlingen die even rustig willen zitten. Een ander punt is dat de bezetting van docenten op de leerpleinen niet altijd toereikend is als er mensen ziek zijn. "Dat wordt een prioriteit voor het komend trimester. Maar we kunnen het nu wel zo regelen dat bij ziekte een docent de deur van het klaslokaal open zet en vervolgens mee een leerplein in de gaten houdt." Bij elk leerplein zit ook een onderwijsassistent. De reacties op de vernieuwingen zijn gevarieerd. "Er zijn altijd kinderen en ouders die het stom vinden wat we doen, maar dat varieert tot ouders die enthousiast vertellen dat ze een ander kind thuis hebben gekregen. Ik had laatst een ouder die vertelde dat ze vroeger soms tot vijf uur op school zat, daarna moest terug fietsen naar huis en dan 's avonds nog huiswerk moest maken. Die had graag dit systeem willen hebben." Leerlingen Larissa Vink en Jascha Wonder vertellen de nieuwe manier van werken op school prettig te vinden. "Je weet met de vaste tijden beter waar je aan toe bent en je kunt tijdens de keuze-uren je huiswerk maken, zodat je dat niet meer thuis hoeft te doen."