Laurens Kikkert van Faunabeheer Texel bestrijdt ratten door een mengsel van gas en zuurstof in de holen te laten  ontploffen.
Laurens Kikkert van Faunabeheer Texel bestrijdt ratten door een mengsel van gas en zuurstof in de holen te laten ontploffen. Foto: Gerard Timmerman

Rattenbestrijder gaat vrijwel dagelijks op pad

Gas en zuurstof in het rattenhol, een vonkje er bij en dan een oorverdovende knal. Geen rat die dat overleeft. Ongediertebestrijder Laurens Kikkert van Faunabeheer Texel trekt er vrijwel dagelijks op uit om ratten te bestrijden. Hij heeft er speciale apparatuur voor aangeschaft.

Landelijk is de rattenpopulatie sinds het verbod op het gebruik van gif twee jaar geleden ongeveer verdubbeld. ''Op Texel zal het niet veel anders zijn", schat Kikkert in. Wie overlast had van ratten, stapte tot voor kort naar de gemeente en haalde daar gif om dat in de rattenholen aan te brengen. Dat is verleden tijd. Voor wie tegenwoordig met gif aan de gang wil, gelden hoge eisen. Dusdanig hoog dat het voor een "gewone" boer of andere ondernemer die last heeft van ratten, praktisch niet meer te doen is. De gemeente verwijst ondernemers op de website onder andere naar Faunabeheer Texel, het bedrijf van Laurens Kikkert. Hij beschikt wél over de vereiste papieren en apparatuur. "Ik doe ook wespen-, muizen- en andere bestrijding, maar hou me tegenwoordig vooral bezig met ratten. Plaatselijk is het behoorlijk erg, je kunt goed merken dat er geen gif meer wordt gebruikt."

Rommel

Dat er veel ratten zitten, is op allerlei plekken zichtbaar. Vooral nu de slootkanten zijn gemaaid, komen in veel taluds rattenholen tevoorschijn. Niet zelden meerdere bij elkaar. Met name op percelen met maïs en suikerbieten en bloembollen. Vooral tulpen en krokussen zijn geliefd. Ook bij afvalhopen duiken ze op. Ratten houden van rommel en maken er ook zelf een rommeltje van. Ze vreten bieten, bollen of ander eten aan en slepen het hun holen in. Ook op plekken waar schapen, vogels of andere dieren worden gevoerd, duiken geregeld ratten op. Vaak gaat het om flinke aantallen, die veel schade veroorzaken. Aan het plantgoed, de oogst en ook ondermijnen ze de slootkanten. Ook in dijken graven ze gangen.

Volop reden dus om de ratten te bestrijden. In polder Het Noorden maakt Wim Timmer uit Oost rond deze tijd regelmatig een rondje met Rocco. De tienjarige terriër van zoon Menno jaagt fanatiek op ratten. Zodra hij er eentje ruikt, is het beestje niet meer te houden en graaft hij net zo lang tot hij de rat te pakken heeft. Geholpen door Wim, die met de schop in de weer is en soms een emmer water in een hol giet. "Dan vlucht zo'n rat de sloot in en gaat Rocco er achteraan. Meestal krijgt hij ze wel te pakken." Maandag was de score twaalf ratten. "Twee ontsnapten." Bij het opgraven van holen kwamen onder meer resten van suikerbieten tevoorschijn. "Maar ik vind ook wel maïs of bollen."

Laurens Kikkert maakt bij de bestrijding gebruik van de ratten met kooien en klemmen, maar het meest efficiënt is de Rodenator. Met dit apparaat blaast hij gas en zuurstof in de holen. Een explosief mengsel, dat bij ontsteking een daverende klap geeft en onherroepelijk het einde betekent van de rat of de kolonie. "Het werkt heel goed, snel en efficiënt en het lijden blijft beperkt. De ratten zijn meteen of vrijwel meteen dood." Kikkert beschikt over de vereiste ontheffing om de Rodenator te gebruiken. "Je kunt in één keer echt niet alle ratten bestrijden, maar als je het bijhoudt, blijft het wel binnen de perken." Rattengif mag niet in het open veld worden gebruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ook in de magen van roofvogels belandt. Nabij schuren mag Kikkert het nog wel gebruiken, maar alleen als na een dag of tien blijkt dat de mechanische bestrijding geen oplossing biedt. Ook daarvoor is Kikkert gecertificeerd.

Ratten hebben ook natuurlijke vijanden, met name roofvogels en reigers. Kikkert: "Ik denk wel eens dat de ratten er mede debet aan zijn dat de roofvogelpopulatie nu zo groot is. Ik zie regelmatig een kiekendief met een rat in zijn klauwen."