Verdwijnt het schaap straks van de dijk?

Schapen op de dijk, het lijkt zo vanzelfsprekend als zandkorrels op het strand. Toch niet, de familie Van Leeuwen van hoeve Fak-Fak heeft nog geen enkele zekerheid of hun schapen na de versterking weer terug op de dijk mogen.

De pachtcontracten zijn afgelopen, afgesproken is dat de pachters hun schapen om niet op de dijk mogen laten lopen tot de werkzaamheden starten. "Na de versterking willen we eerst zien hoe de dijk zich gedraagt (hoeveel zand ligt er aan de buitenkant tegen de dijk bijvoorbeeld) voordat we een besluit nemen over pacht", antwoordde Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) eerder. De familie Van Leeuwen weidt als sinds mensenheugenis schapen op de dijk van 't Horntje tot bij Ceres en ook pachten ze grond in de polder 't Horntje. Ze hebben al meerdere gesprekken gevoerd met HHNK, maar verkeren nog in het ongewisse. De begrazing kwam zaterdag ter sprake tijdens een rondleiding over de PH-dijk, op initiatief van Arie Lap, lid van het Algemeen Bestuur van HHNK. Dat wil volgens hem niet meer gebonden zijn aan pachtcontracten. Dat de vegetatie op de dijk van invloed is op de erosiebestendigheid van de dijk, staat vast. Daarmee zijn hier in het verleden ook proeven gedaan. Over het effect van beweiding door schapen lopen de meningen uiteen. Volgens de overlevering zouden beweide, aangetrapte en beter bewortelde, dijken het langer volhouden als de zee er tegenaan klotst. Anderen menen dat de schapenpaadjes juist een zwakke schakel zijn.

Goedkoper

Zeker is volgens Lap dat begrazing door schapen voor HHNK als beheersvorm goedkoper is, dan wanneer de dijk geregeld moet worden gemaaid, zoals bij Oudeschild. Ander argument is dat schapen kenmerkend zijn voor het Texelse cultuurlandschap. "Ze horen gewoon op de dijken", viel zaterdag te horen. Voor de familie Van Leeuwen komt daar bij dat als hun schapen niet meer op de dijk mogen, zij onvoldoende land overhouden om hun dieren te laten grazen. Daardoor zouden ook hun schapen van de Hogeberg verdwijnen en wordt dit weiland omgeploegd voor akkerbouw. Vanuit landschappelijk oogpunt een ongewenste ontwikkeling. Temeer ook op andere delen van het eiland de schapen verdwijnen.

Eén van de deelnemers aan de rondleiding was Jan-Aris Eelman (Eiland Belang). Tijdens de raadsvergadering van woensdag 16 november dient hij een motie in waarin het college wordt opgeroepen HHNK te benaderen met het verzoek om de dijken door schapen te laten begrazen. "In plaats van te kiezen voor het maaien van de dijken." B en w antwoordden gisteren op vragen van Texels Belang: "Eén van de uitgangspunten van de gehele dijkversterking was –en zo is het ook vastgelegd in de plannen- dat de groene dijken waarop schapen kunnen grazen behouden blijven c.q. terugkomen."