Marcel Bakker bracht het kottertje van de haven naar Schipbreuk- en juttersmuseum Flora.
Marcel Bakker bracht het kottertje van de haven naar Schipbreuk- en juttersmuseum Flora. Foto: Willem Sangers

Noorse kotter vanuit Oudeschild naar Flora

Een bijzonder transport afgelopen zaterdag vanuit de haven van Oudeschild naar Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg.

André Eelman en Judith Vlaming-vd Zee, eigenaren van Flora, hebben onlangs een oude houten Noorse kotter op de kop getikt. Het schip de "Sjøfuglen", wat 'zeevogel' in het Nederlands betekend, is een Noorse kotter gebouwd in 1903. Het vaartuig is 11 meter lang en 4 meter breed. "We gaan een stuk van ons terrein inrichten als een heuse stranding van een schip, deze boot kwam op ons pad en die gaan we daar voor gebruiken", vertelt André Eelman. De Noorse kotter is onlangs vanuit Zaandam naar Texel gevaren en zaterdag met de kraan van René Boon uit het water op het droge getakeld. Daarna heeft Marcel Bakker dit bijzondere transport met zijn shovel op een grote platte wagen naar Flora gereden.

Judith Vlaming: "De komende tijd gaan we het terrein inrichten en het is de bedoeling dat in het voorjaar alles klaar is zodat men ook óp het schip kan kijken, een stranding van een schip vinden we een mooie aanvulling voor ons museum".

Het schipbreuk- en juttersmuseum werd eerder dit jaar op www.museumkwartier.nl uitgeroepen tot één-na-leukste museum van Nederland.