Het optreden van Amici Cantus in de RK-kerk in Den Burg.
Het optreden van Amici Cantus in de RK-kerk in Den Burg. Foto: Cor Smit

Terug naar 1741

Het was muziek die al 275 jaar geleden gecomponeerd is, maar sindsdien aan kracht en impressie niet veel heeft ingeboet. Met verve voerde het Texels koor Amici Cantus zondag in de RK-kerk in Den Burg de Messiah van Georg Friedrich Händel op.

De muziek deed, ernaar luisterend vanaf de kerkbanken, al snel terugdenken aan de tijden waarin het gecomponeerd werd. Een tijd waarin je nou niet bepaald via Spotify naar muziek luisterde, maar echt naar een optreden zelf moest gaan om de muziek te horen. En een tijd waarin een componist niet even een paar samples in de computer aan elkaar schoof, maar volledig op het eigen gehoor en het eigen gevoel voor muziek moest werken om te componeren.

Twee gedachten die het extra aangenaam maakten om anno 2016 op vrijwel eenzelfde manier naar de Messiah te luisteren als in 1741 toen de Messiah voor het eerst werd opgevoerd. Zittend in een kerk, alle mobiele apparatuur uitgeschakeld en de zang en de muziek gewoon rechtstreeks ongestoord tot je laten komen en op je in laten werken.

Koor, solisten en orkest werkten er graag aan mee om er een prachtige voorstelling van te maken. Er werd met expressie en dynamiek gemusiceerd en waar nodig ook juist ingetogen gezongen. De muziek had een heldere koorklank, klonk transparant en de verhouding tussen de verschillende stemmen was goed in balans. Amici Cantus was voor de gelegenheid uitgebreid tot 28 zangers, barokorkest Eik en Linde was van de partij, evenals een aantal solisten.

Tenor Adrian Fernandes bracht het publiek in de ban met zijn expressieve zang. De bas Robert Brouwer maakte eveneens indruk met zijn fraaie, vaak lastige, aria's. Anne- Marieke Evers, een alt die bijna vaste solist bij Amici Cantus kan worden genoemd, was bijzonder op dreef met haar zeer fraaie, warme stem; zij bracht de tekst op indringende wijze over en had een prachtige uitstraling. Sopraan Paulien van der Werff, die ook al vaker met het koor meedeed, moest wegens ziekte verstek laten gaan, maar had een waardige vervangster gevonden: Bepke Keersmaekers, een jonge sopraan die met haar prachtige stem de sterren van de hemel zong. Gastdirigent Ellen Verburgt leidde de uitvoering nauwgezet en met verve.

Bezoekers waren onder de indruk van de uitvoering. Een van hen liet weten dat de muziek "de ziel had geraakt". Een ander vond het prachtig dat zoiets mogelijk was op Texel. Het was voor Amici Cantus de vierde keer sinds 2012 dat er een grote uitvoering op het podium werd gezet. In 2012 was dat het Requiem van Mozart, in 2013 de Johannes Passion en in 2015 werden een aantal wat minder bekende werken van Bach en Händel gezongen.

Volgens Lida Wels van Amici Cantus werd het allemaal met plezier gedaan. "Het was fantastisch om hier intensief mee bezig te zijn." Een tekenend moment voor de middag: een bezoekster die last kreeg van kriebel in de keel verliet stil de zaal om buiten te gaan hoesten. Daarna keerde ze weer stil terug in de kerk, zodat de muziek niet onder het gehoest hoefde te leiden. Iets dat 275 jaar geleden misschien wat minder gebruikelijk was, maar nu passend en respectvol voor de huidige uitvoering.