Judy Witte, een balletje gooiend naar de hond:
Judy Witte, een balletje gooiend naar de hond: "Er wordt hier op elkaar gelet, maar dan wel op een positieve manier." Foto: Jeroen van Hattum

'Na zes weken wilde ik al niet meer weg'

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is een moeilijke om te kiezen, héél Texel is mooi. Het is prachtig om bij de Horsmeertjes te lopen, het is lekker om te rennen op het strand of om te fietsen langs de wadkant van de dijk. Elke plekje heeft zijn bekoring.


Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik kom uit Den Haag waar ik tot mijn 28ste heb gewoond. Daarna heb ik mijn man leren kennen en ben ik naar Texel verhuisd. Na zes weken had ik al het gevoel dat ik nooit meer weg zou willen van Texel, ook al zou het misgaan tussen mij en mijn man. In Den Haag woonde ik op een plek waar twaalf bussen stopten en dan kom je hier op Texel ineens in de rust en de stilte terecht.

Wat voor werk doe je op Texel?

Op Texel kom je ineens in de rust en de stilte terecht

Toen ik hierheen verhuisde, ben ik meteen mee gaan werken op de boerderij tussen de koeien en de schapen. Later, toen onze jongste dochter 11 jaar oud was, ben ik bij de Noordkroon aan de slag gegaan. Ik heb eerst in het winkeltje gestaan en vervolgens een jaar of tien kaas gemaakt. Een keer per jaar maakte ik kaas van de melk van onze eigen koeien en dan hadden we hele voorraden kaas in huis. Erg lekker, maar niet goed voor de lijn, dus er werd nog wel eens wat kaas uitgedeeld. Tegenwoordig help ik her en der met poetsen. Ik ben voor alles inzetbaar.

Wat doe je verder zoal op het eiland?
Ik ben vrijwilliger bij het Maartenhuis en bij de GVT. Ik denk dat ik daar nu een jaar of dertig vrijwilliger ben. De kinderen hebben vroeger allemaal op turnen gezeten en ik heb daarna meegeholpen met de lessen. Ik ben even weggeweest, maar ik help nu Yvonne Bruining drie uur per week mee met de gymlessen. De kinderen die komen gymmen, zijn vaak kinderen van ouders die ik zelf als kind heb meegemaakt. Het is een tijdje minder geweest, maar gelukkig bloeit de GVT tegenwoordig weer en zijn er veel jonge kinderen. Ik ben ook lid van AV Texel, loop elke dinsdagmiddag bij Coby Bakelaar in het bos, we helpen bij het inschrijven van de wedstrijden en volgende maand gaan we weer kerststukken maken.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als heel sociaal en betrokken bij elkaar. Er wordt op elkaar gelet, maar dan wel op een positieve manier. Hier op de buurt hebben we het gehad dat we bij elkaar keken of alles in orde was als er storm op komst was. Het was wederzijds dat je elkaar in de gaten hield. In Den Haag wist ik niet eens wie mijn buren waren, dus dat was wel een verschil.


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik vind het prachtig om te zien, maar vraag me alsjeblieft niet wat wat is. Ik onderscheid planten en onkruid nog niet van elkaar. Op het moment dat ik hier kwam, was er geen tijd voor om dat soort zaken te leren en ik ben er ook nooit aan begonnen. Texel is gewoon prachtig om van te genieten.



Hoe beleef je de dorpen op Texel?

De Koog mag je gerust het Valkenburg van Texel noemen, De Cocksdorp is ver weg, Oosterend is schattig en lief en Den Hoorn is ook mooi om doorheen te fietsen. De dorpen zijn allemaal mooi op zichzelf, maar als je in de buurt van Den Burg woont, ben je toch het meest op Den Burg aangewezen.



In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Dat varieert van De Cocksdorp tot het Havenrestaurant op 't Horntje. Bij 't Pakhuus en Vincent is het erg lekker om te eten, Kaap Noord is prettig als we met het hele gezin bij elkaar zijn, dat is goed betaalbaar. En we hebben al jaren de traditie om op onze trouwdag bij de Griek te gaan eten.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het eiland moet authentiek en uniek blijven. Ik vind het jammer hoe bijvoorbeeld de Weverstraat met alle winkels eruit ziet. Een tijdje geleden was ik in Middelburg en dat ziet er prachtig uit, omdat de voorkanten van de huisje zijn opgebouwd zoals het vroeger was. Wat je vervolgens achter de voorgevels doet, moet je zelf weten, maar aan de buitenkant ziet er mooi uit. Net als het hofje in de Weverstraat, dat is prachtig.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het zou mooi zijn als bij nieuwbouw rekening wordt gehouden met de omgeving waar de nieuwbouw plaatsvindt. Bouw zo dat nieuwbouw past in het landschap waar het staat. Op die manier kun je Texel uniek en authentiek houden. Hopelijk wordt daar bij de Groeneplaats ook goed rekening mee gehouden. Voorkom alsjeblieft dat daar straks allemaal winkels komen.

Goede herinnering aan Texel?

Aan de triatlons waaraan ik meegedaan heb. Eerst in Den Burg en later in Oudeschild. Daar waren ze wat kleiner van opzet, maar daardoor ook leuk om mee te maken. En ik denk met plezier terug aan de starts vanaf de boot voor de 10 kilometer van de Texel Halve Marathon. De herrie die je aan boord hebt en daarna het met zijn allen vanaf de boot vertrekken. Afgelopen jaar heb ik voor het eerst de 6 van Den Hoorn gedaan. Dat ging prima, maar het waren even iets minder kilometers om te lopen. En bij de GVT heb ik zelf vroeger ook veel aan turnen gedaan.


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Van de betrokkenheid bij elkaar en de rust. Je hoeft hier niet te jagen en te rennen. En de nuchterheid. Toen ik hier net woonde, was ik nog gewend om make up op te doen als ik naar buiten ging. Al snel merkte ik dat dat niet nodig was en dat je ook gerust in een spijkerbroek kon lopen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk verkeren we dan allemaal nog in een goede gezondheid. Of we dan nog hier op de boerderij wonen, weet ik niet, we zijn om ons heen aan het kijken voor wat anders in Den Burg.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Gerrit Verhoeven. Hij is jarenlang actief geweest voor de radio en heeft ook veel gedaan bij GVT.