Zorgcoöperatie Texel Samen Beter introduceert de ''Spin van Huber
Zorgcoöperatie Texel Samen Beter introduceert de ''Spin van Huber". Invulling geeft een beeld van de mate van Positieve Gezondheid. Bron: www.iPositivehealth.com

Texel als "Eiland van positieve gezondheid"

Voorkomen is beter dan genezen. Het is de basis van het nieuwe concept "Positieve gezondheid", zoals dat wordt gepropageerd door zorgcoöperatie Texel Samen Beter (TSB).

De in 2014 opgerichte zorgcoöperatie is een reactie op de toenemende vergrijzing, de groeiende vraag naar zorg en de wens zo lang mogelijk zelfstandig in het eigen huis te blijven wonen. Het verzorgingshuis in de huidige vorm gaat verdwijnen. Waar kunnen we straks nog op rekenen in de thuiszorg? Lukt het de gemeente de nieuwe taken voor zorg en welzijn in te vullen en welke prioriteiten worden daarbij gesteld? Vragen te over, de coöperatie werpt zich op als belangenbehartiger, met als uiteindelijke doel een optimale zorg op het eiland.

94 Procent van de deelnemers aan de enquête door de zorgcoöperatie wil zo lang mogelijk zelfstandig op Texel blijven wonen. Andere uitkomst is dat 59 procent hun woning geschikt acht om er op termijn zelfstandig in te kunnen blijven wonen, 20 procent denkt van niet. 58 Procent denkt dat er voldoende hulp op Texel aanwezig zal zijn om dat zelfstandig wonen mogelijk te helpen maken. Dat hangt af of er voldoende thuiszorg kan worden gegeven, maar ook van de beschikbare mantelzorg. Doorgaans moeten jongere mensen die verlenen. Vraag die door de zogeheten Focusgroep van TSB werd gesteld is: hoe kunnen mensen van tussen de 30 en 50 jaar met kinderen en een baan in hemelsnaam mantelzorg opbrengen? Bij menigeen leeft angst voor het ontbreken van een voldoende goed sociaal netwerk, zeker als de kinderen niet op Texel wonen. Andere vragen: Hoe zit het straks met de thuiszorg, is er straks nog een menswaardig bestaan in het verpleeghuis en hoe krijgen we meer aandacht terug in de zorg? Veel vragen, waar de zorgcoöperatie donderdag tijdens de presentatie van de enquête lang niet overal antwoord op had. Vraag was ook: in hoeverre spelen angst en andere menselijke gevoelens mee in de beantwoording van de enquête, is de uitslag daardoor niet gekleurd? Speerpunten die de zorgcoöperatie zich ten doel stelt zijn: tijdig investeren in revalidatiezorg, voldoende toekomstbestendige woningen, ook in de buitendorpen en voldoende verpleeghuisplaatsen van hoge kwaliteit. Het nieuws enkele weken geleden dat de centrale keuken en het restaurant van De Gollards op termijn gaan verdwijnen, wat voortvloeit uit het loskoppelen van wonen en zorg, geeft beroering. ''Een slechte zaak", verwoordde een aanwezige.

Ander speerpunt is het versterken van de veerkracht en de zelfregie van Texelaars. Texel wordt wat betreft TSB het "eerste eiland van de Positieve Gezondheid". Bij velen geldt nu: je gaat naar de dokter als je wat mankeert. Gezondheid is echter een veel breder begrip. "Het hangt vooral samen met de veerkracht van elke individu", vertelde Joost de Veer. Het vermogen om, bij ziek of zeer, weer snel in de oude positie terug te komen. Die gedachte is gestoeld op "voorkomen is beter dan genezen". In Limburg is een proef gaande, waarbij het consult bij de huisarts is verlengd van tien naar twintig minuten. Daardoor is er meer tijd de gezondheid in breder perspectief te bespreken. Dat pakt positief uit. "Zorg-goeroe" Machteld Huber concludeert dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekten, het heeft te maken met alle levensgebieden. Die zes dimensies noemt ze 'Positieve gezondheid'. De mate waarin die bij ieder aanwezig maakt invulling van de Spinnenwebdiagram zichtbaar. Dat kan ook via de website www.ipositivehealth.com.