Boek over Ameland

Hij begon in de jaren dertig als bedrijfsleider van Hotel Californië, maar van 1942 tot 1945 was Boudewijn Bakker een paar jaar burgemeester van Ameland.

De oud-Texelaar krijgt een plek in een boek over Ameland in oorlogstijd dat vaste Amelandganger Jan Blaak uit Appingedam aan het schrijven is. Blaak is op zoek naar foto's van Bakker.

De in 1901 in Voorschoten geboren Bakker vestigde zich volgens het archief van deze krant in 1935 op het eiland om beheerder van Californië aan de Californiëweg te worden. In juli 1940 werd hij lid van de NSB, waarna hij een opleiding voor gemeente-administratie volgde en onder de Texelse NSB-burgemeester Rijk de Vries werkte. Per 1 augustus 1942 benoemde het toenmalig ministerie van Binnenlandse Zaken hem tot burgemeester van Ameland.

Blaak: "Bakker was een NSB-burgemeester, maar voor Amelanders was hij een goede burgemeester. Hij heeft veel goeds voor hen gedaan. Na de oorlog hebben veel Amelanders voor hem ook een goed woordje gedaan." Bakker keerde terug naar Texel waar hij weer bij Californië aan de slag ging. Hij overleed in 1955. Mensen die Blaak aan foto's kunnen helpen, kunnen contact met hem opnemen via ambla1@ziggo.nl.