Vrijwilligers laden de vrachtwagen met hulpgoederen voor Moldavië.
Vrijwilligers laden de vrachtwagen met hulpgoederen voor Moldavië. Foto: Ria van der Vis

Ruim twaalf ton aan Texelse hulpgoederen op weg naar Moldavië

Een groot transport met Texelse hulpgoederen is dinsdag vertrokken met als bestemming Moldavië.

De goederen zijn ingezameld door de stichting Hulp Oost Europa Texel. Een flinke groep vrijwilligers maakte de goederen klaar voor verzending. Zo werden tientallen dekbedden voorzien van een hoes en mooi ingepakt en de kleding op maat gesorteerd en ingepakt, als ook schoenen en veel huishoudelijke goederen. kinderwagens en rollators en vele hulpmiddelen, stoelen en bedden. Daarnaast waren veel breisters actief, dankzij hen gaan er mooie truien en mutsen en gebreide dekens mee naar Moldavië. Vrijwilligers hebben ook gebruikte fietsen nagekeken, ook daarvan gingen er veel in de vrachtwagen. Voor de kinderen zijn er schoolspulletjes, speelgoed en kleding. ''We zouden graag meer kinderkleding versturen", vertelt Ria van der Vis van de stichting. ''Ouderen willen wij zeker niet vergeten, vooral degenen die geen familie hebben en er alleen voor staan. Voor hen zijn er warme kleding, dekens en lakens en incontinentiemateriaal, wat daar heel kostbaar is. Verder gaan er mooie gehaakte omslagdoeken mee."

Dankzij de hulp van supermarkten in alle dorpen hebben hun klanten veel levensmiddelen gekocht voor de noodlijdende mensen in Moldavië. Zo konden er vijf pallets met voedsel worden gevuld. De laders hebben hard gewerkt om alle spullen met passen en meten keurig op te stapelen en met kleine pakjes alle ruimtes op te vullen. Toen de wagen vol zat, bleek op de weegbrug dat er 12.460 aan goederen en spullen in zit.

Van der Vis: "Door alle vrijwilligers is ontzettend veel werk verzet om dit alles klaar te krijgen. Maandagavond ontvingen wij uit Moldavië toestemming van het Ministerie om de hulpgoederen te mogen invoeren. Vooral de ouderen willen wij blijven helpen om de winter door te komen."

Wie ook wil helpen, kan dit doen met een gift op rekening NL 18 RABO 036 25 21 905 t.n.v. Stichting Hulp Oost Europa Texel (met ANBI goedkeuring).