'Proces zanddijk te ver om nu nog te stoppen'

Het proces voor de aanleg van een zanddijk bij de Prins Hendrikpolder is al te ver om er nog mee te stoppen. Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag woensdagavond weten tijdens een commissievergadering met de politieke partijen.

De partijen bespraken een voorstel van Eiland Belang (Jan Aris Eelman) om te stoppen met de zanddijk en te kiezen voor een binnendijkse versterking van de Prins Hendrikdijk, zodat het strandje van Ceres behouden kan blijven. Eelman kreeg alleen bijval van Texels Belang dat zich eerder al inzette voor het strandje.

Burgemeester Uitdehaag liet weten dat er inmiddels aanvullende contracten zijn getekend en dat het hoogheemraadschap met de procedures voor de aanleg is begonnen. Hij voorzag financiƫle risico's als de gemeente zich nu nog zou terugtrekken. Daar zou ook een verkeerd signaal van uitgaan naar de andere organisaties die aan de zanddijk werken. Uitdehaag beloofde zich te blijven inspannen voor een strandje. Hij liet eerder al weten daarvoor een beroep te willen doen op het 'kleinschalig historisch medegebruik'.

De motie van Eiland Belang vond in de ogen van de meeste partijen weinig genade. PvdA-commissielid Nils Lely sprak de verwachting uit dat er na de komst van de zanddijk vast wel weer ergens een nieuwe strandje ontstaat. Jaap Vlaming (GroenLinks) vond dat Eelman het verlies aan landbouwgrond in de Prins Hendrik bij een binnendijkse versterking als niet belangrijk bestempelde. Jur Schuiringa (VVD) noemde de zanddijk een uniek experiment met zand voor de deur dat kan leiden tot extra bezoekers. Cees Hoogerheide (Sterk Texel) sprak van een trein die vertrokken is. "De passagiers zitten aan boord en we zijn al diverse stations gepasseerd. We gaan niet terug naar af."

Eelman liet zich niet vermurwen door de andere commissieleden en bleef bij zijn standpunt dat het strandje bij Ceres niet mag worden opgegeven. Veronne Koot (Texels Belang) vroeg zich af in hoeverre de zanddijk effecten krijgt op het agrarisch leven in de Prins. Als voorbeeld noemde ze een boer die schapen op de dijk heeft lopen, maar geen duidelijkheid krijgt van het hoogheemraadschap of de schapen in de toekomst op de dijk mogen blijven lopen. Het hoogheemraadschap laat in een reactie weten dat op het moment wordt onderzocht hoe de dijk het beste kan worden beheerd als de kustversterking er ligt. "We houden daarbij ook rekening met de wens van schapen op de dijk. Voor het einde van het jaar verwachten we hier meer duidelijkheid over. We kennen de wens vanuit de omgeving om weer schapen op de dijk te hebben. De dijk blijft groen, ook straks na de versterking."

Dick Drijver (voorzitter Stichting Natuur en Mens Texel) deed tijdens de vergadering ook een beroep op de politieke partijen om het strand bij Ceres te behouden. Hij pleitte voor verplaatsing van het strand met het huidige gebruik naar een passende locatie elders als het niet zou lukken het strandje te behouden.